TSK'da çalışan sivil memurlar, 21 Ekim 2011 tarihinde Sime-Sen'i kurdu. Sendika yetkilileri, kuruluşundan 6 ay sonra sendikanın 1. genel kurulunu yapmak için Ankara Valiliğine müracaat etti. Ankara Valiliği, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. maddesinin (g) fıkrasındaki ''Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri sendikaya üye olamaz ve sendika kuramaz'' hükmü gereğince Sime-Sen'in faaliyetlerinin durdurulması talebiyle Ankara 8. İş Mahkemesine dava açtı.

Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda Sime-Sen'in kurucularının tamamının Milli Savunma Bakanlığı ve TSK kadrolarında memur olarak çalışan ve sivil memur olarak adlandırılan devlet memurları olduğuna işaret edilerek, ''Kuruluş bildirimi yapılan Sime-Sen'in 4688 sayılı Kanun hükümlerine tabi kamu görevlileri sendikalı olduğu hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır'' denildi. Raporda, 4688 sayılı Yasa'nın ilgili hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebileceği bildirildi.

Davaya bakan 8. İş Mahkemesi, ''4688 sayılı yasanın 15. maddesinin (g) fıkrasının Anayasa'nın 10 ve 51. maddelerine aykırılık iddiası nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına ve Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın beklenmesine'' hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, dün yaptığı toplantıda Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında çalışan sivil memurların sendika kurmasını ve sendikaya üye olmasını yasaklayan kanun hükmünün iptal istemini esastan görüştü ve iptaline karar verdi. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında çalışan sivil memurlar, artık sendika kurabilecek ve sendikaya üye olabilecek. (AA)

4688 sayılı Kanunun 15. maddesinde hangi kamu görevlilerinin sendika üyesi olamayacağı 11 madde altında tek tek açıklanmıştır.

Bu 11 maddden birisi, "Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri"dir.

Bu hükümden dolayı askeri kurumlardaki kamu görevlileri, memur sendikalarına üye olamamaktaydı.

Bu konu, Ankara 8. İş Mahkemesince, Anayasa'ya aykırı olduğu düşünülerek Anayasa Mahkemesine taşınmıştır.

Anayasa Mahkemesi ise 10 Nisan 2013 tarihli birleşiminde söz konusu hükmü iptal etmiştir. İlgili karar şu şekildedir:

Sıra No Esas Sayısı Konusu İnceleme Evresi Verilen Kararın Sonucu
5 2013/21 Ankara 8. İş Mahkemesi 25.6.2001 günlü, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinin iptaline karar verilmesi istemi. Esas - İPTALİNE,



BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

1- Bu kararın, askeri kurumlardaki memur ve sözleşmeli personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olabileceği anlamına gelmektedir.

2- Ne zaman üye olabilirler?
Anayasa Mahkemesi kararları, Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmektedir. İptal kararı, mahkemece bir basın bildirisi ile kamuoyuna duyurulmuştur. Bu basın açıklamasının resmi bir anlam ifade edebilmesi için, gerekçeli olarak Resmi Gazetede yayımlanması gerekmektedir.

3- Resmi Gazetede yayımlandığı gün, sendikalara üye olunabilecek mi?
Evet, Resmi Gazetede yayımlandığı gün sendikalara üye olunabilecektir. Zira yukarıdaki karar özetinde de görüleceği üzere, Anayasa Mahkemesi bu kez idareye bir süre vermemiştir. Daha önceki bazı kararlarında, idareye tedbir alması için 9 ay veya 6 ay gibi süreler verilmekteydi. Bu kararda, süre verilmediği için, karar Resmi Gazetede yayımlandığı gün, askeri kurumlardaki memurlar ve sözleşmeli personel memur sendikalarına üye olabilecektir.

İŞTE İLGİLİ KANUN HÜKMÜ

Madde 15 - Bu Kanuna göre kurulan sendikalara;

a) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri,
b) Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar,
c) Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilatlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilatlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, (...) belediye başkanları ve yardımcıları,
d) Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okulların müdürleri ile bunların yardımcıları,
e) Mülki idare amirleri,
f) Silahlı Kuvvetler mensupları,
g) Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri,
h) Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları,
ı) Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların merkezi denetim elemanları,
j) Emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel (...),
k) Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri,
Üye olamazlar ve sendika kuramazlar.

memurlar.net