T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/6163
K. 2015/23392
T. 7.12.2015


• BABA İLE ÇOCUK ARASINDA KADEMELİ KİŞİSEL İLİŞKİ (Kişisel İlişkinin Değişen Koşullara Göre Yeniden Düzenlenmesinin İstenebileceği - Değişen Koşulların Neler Olacağı Şimdiden Bilinemeyeceğinden Çocukla Baba Arasında İlk Beş Sene ve Daha Sonrası İçin Şeklinde Kademeli Bir Kişisel İlişki Düzenlenmesinin Hatalı Olduğu)

• ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI (Değişen Koşullara Göre Çocukların Yaşları ve Eğitim Durumları Gözetilerek Kişisel İlişkinin İleriki Yıllarda Yeniden Düzenlemesinin İstenebileceği - Gelecek Yıllardaki Koşullar Önceden Bilinemeyeceğinden Şimdiden Müşterek Çocuk ile Baba Arasında Kademeli Bir Şekilde Kişisel İlişki Düzenlenmesinin İsabetsiz Olduğu)

4721/m. 323, 324

ÖZET : Kişisel ilişki kurulmasına yönelik hüküm kurulurken ; gelecek yıllardaki koşullar önceden bilinemeyeceğinden, şimdiden müşterek çocuk ile baba arasında kademeli bir şekilde kişisel ilişki düzenlenmiş olması isabetsizdir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-karşı davalı erkek tarafından kusur belirlemesi, velayet, kişisel ilişki, nafakalar ve tazminatlar yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 07.12.2015 günü temyiz eden davacı-davalı T. T. vekili ve karşı taraf davalı-davacı N. T. vekili geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir. 2-)Velayeti anneye verilen müşterek çocuk ile davacı-karşı davalı babası arasında kişisel ilişki kurulurken çocuğun beş yaşını doldurmadan öncesi ve sonrası ayrı ayrı düzenlenerek, kademeli bir kişisel ilişki düzenlemesi yapılmıştır. Değişen koşullara göre, çocukların yaşları ve eğitim durumları gözetilerek kişisel ilişkinin yeniden düzenlemesi ileri ki yıllarda her zaman istenebilir. Kişisel ilişki kurulmasına yönelik hüküm kurulurken ; gelecek yıllardaki koşullar önceden bilinemeyeceğinden, şimdiden müşterek çocuk ile davacı-karşı davalı baba arasında kademeli bir şekilde kişisel ilişki düzenlenmiş olması isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, duruşma için taktir olunan 1.100,00 TL. vekalet ücretinin Neslihan'dan alınıp Timuçin'e verilmesine, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr