AA

SAKARYA - Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, 22 yaşındaki tutuklu sanık Harika Hakay, avukatı Cahit Yalçın Türkler ile kazada eşini ve kızını kaybeden Neriman Aydın ile avukatı Nurullah Sayar katıldı.

Avukat Sayar, kazada sanığın bilinçli taksirli halinin en yoğun şekilde devam ettiğini savunarak, ''Ayrıca kaza sonrası yaralıları o vaziyette bırakıp kaçması ve yaralılardan bir tanesinin de küçük çocuk olduğu nazara alınarak, mahkemenizin sanık hakkında ceza tertip edilirken alt sınırdan ayrılarak ceza vermesini talep ediyoruz'' dedi.

Eşi ve kızını kaybeden Aydın ise yargıya güvendiğini belirterek, ''6 çocuğum yetim kalmıştır. Sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep ediyorum'' dedi.

Sanık avukatı Türkler olayın olduğu tarihte müvekkilinin 21 yaşında olduğunu hatırlatarak, ''O dönemde müvekkilim Pamukova'da yüksek öğrenim görmekteydi. İddia makamının eylemin bilinçli taksirle gerçekleştiği yönündeki mütalaasına katılmıyoruz.

Olayı gerçekleştiren kişinin yaşı ve hayat tecrübesiyle olayın oluşmasını gerektiren faktörleri görmesi gerekir. Ancak huzurdaki müvekkil bu olayı görebilecek durumda değildir. Bu nedenle eylemin bilinçli taksirle gerçekleşmediği kanaatindeyiz'' dedi.

Türkler, müvekkili hakkında ceza tertip edilirken cezanın adil bir şekilde uygulanmasını talep ettiğini bildirdi.

Sanık Hakay ise pişman olduğunu belirterek, ''Bu yaşta çektiğim vicdan azabını taşımak çok zor, ilaçlarla ayakta duruyorum. Olay benim için de kolay değildir. Ben böyle olsun istemezdim. Avukatımın savunmalarına aynen katılıyorum. Tahliyemi, dosyanın Yargıtay aşamasından sonra, kesinleştiğinde cezamı çekmek istiyorum'' şeklinde konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Hakay'a tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu iki kişinin ölümüne ve bir kişinin hayati tehlike geçirecek şekilde gerçekleşen eylemi nedeniyle suçun işleniş biçimi, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işlendiği yer ve zaman dikkate alınarak cezanın asgari haddinin uygulamayacağı gerekçesiyle 6 yıl hapis cezası verdi.

Suçun bilinçli taksirle işlenmiş olduğunu arttırım nedeni sayan mahkeme heyeti, cezasını yarı oranında arttırılarak sanığı 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın duruşmada gözlemlenen pişmanlık halini indirim nedeni sayan mahkeme heyeti, Hakay'ın cezasını 7 yıl 6 aya düşürdü.

Şeker Mahallesi'nde 12 Ağustos 2009'da meydana gelen kazada Hakay'ın kullandığı otomobil, refüjü aşarak yolun karşı tarafındaki tek katlı eve çarpmış, yer yatağında yatan baba İbrahim ve 9 yaşındaki kızı Sinem Aydın çöken duvarın altında kalarak ölmüş, eşi Neriman ile 3 yaşındaki oğlu Harun Aydın yaralanmıştı.

Otomobili kullanan Hakay'ın 140 promil alkollü olduğu tespit edilmişti. Hakay hakkında ''bilinçli taksirle 2 kişinin ölümüne sebebiyet verme'' suçundan 22,5 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.