İkinci Ergenekon davasında mahkeme, Ak Parti hakkındaki kapatma davası dosyası ve eklerinin Anayasa Mahkemesi’nden istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca tutuklu sanıkların tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetti. Tahliye taleplerinin reddedilmesi üzerine gazeteci Mustafa Balbay, “Adalet istiyoruz” diye bağırdı.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen ikinci Ergenekon davasının dünkü 77. duruşmasında taleplerin dinlenmesine devam edildi. Duruşmada görüşünü bildiren Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Hasan Ataman Yıldırım’ın dilekçesi dikkate alınarak, “kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” iddiasına ilişkin yapılan soruşturmanın evrağının birer örneğinin incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesinin istenmesi talebinde bulundu.
Genelkurmay Askeri Savcılığı’na yazı yazılarak aynı konuyla ilgili soruşturma evrağının onaylı bir örneğinin çıkartılarak istenmesini talep eden savcı Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Hüdai Ünlüer ile Muzaffer Öztürk’ün tahliyesine karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanıklardan Levent Göktaş ve Cengiz Köylü’nün avukatı Hasan Gürbüz de Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın bazı gazetelerde yer alan açıklamalarını okuyarak, adliye ve emniyetin tamamen cemaat kadrolarının eline geçtiğini ileri sürdü. Gürbüz, Hanefi Avcı’nın duruşmalarda tanık olarak dinlenilmesi için mahkemeye çağrılmasını istedi. Duruşmada, taleplerin değerlendirilmesi için verilen aranın ardından Üye Hakim Hüsnü Çalmuk, mahkemenin verdiği kararları okudu. Çalmuk, mahkemenin AK Parti’yi kapatma davası dosyasının tüm ekleriyle birlikte Anayasa Mahkemesi’nden istenilmesine karar verildiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetti.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, 36 tutuklu sanığı bulunan davada aralarında Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın da yer aldığı 33 sanığın tahliyesi yönünde oy kullandı. Şengün böylece  13. kez tahliye talep etmiş oldu. Mahkeme ayrıca, emanette bulunan devlet sırrı ve gizli belgelerin celp edilerek mahkeme heyetince incelenmesine karar verdi.

Kararın açıklanmasının ardından ise tutuklu sanık gazeteci Mustafa Balbay heyete dönerek, “Adalet istiyoruz” diye bağırdı. Balbay, “Adalet içinde değil atalet içindesiniz. Bu karar hakaret demektir. Biz herşeye rağmen adaleti beklemeye devam edeceğiz. Adalet istiyoruz” diye devam etti.
Bu sözlerin ardından izleyicilerden bazılarının alkışlayarak Balbay’a destek olduğu görüldü. Eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli de “Büyüksün Balbay” diyerek Mustafa Balbay’a destek verdi. Duruşma, 2 Eylül Perşembe gününe ertelendi.



AA