Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hakkında 2003- 2009 yılları arasında 66 kez soruşturma açılan, 70 müfettiş gönderilen ve dokuz kez görevden alınan ancak her seferinde dava açıp görevine geri dönen Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, yeni bir hukuk zaferine imza attı.

Budak, 2005 ve 2006 yıllarına ait sicil notunun objektif kriterlere göre uygun hazırlanmadığı ve dokuzkez haksız bir şekilde görevden alındığı iddiasıyla 2007 yılında Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Müsteşarı Necat Birinci ve Erzurum Valisi Celalettin Güvenç hakkında 20 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Bu yargılama sürerken, Budak ile Bakanlık arasındaki gerilim hız kesmedi. Bakanlık, Budak’ın 2006 yılı sicil notunu 60’a düşürdü. Budak, bunun için Erzurum 1. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme sicili düşürme işlemini iptal etti.

‘Mobbing davası’ örnek olacak
Bakanlığın hakkındaki uygulamalarından bıkan Budak, 2008 yılında, Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de sicil amirleri olan Çelik, Birinci ve Güvenç hakkında ‘kamusal erki kendi hissiyatları doğrultusunda kullandıkları’ gerekçesiyle manevi tazminat talebiyle dava açtı. Budak, dava dilekçesinde iş yerinde manevi taciz anlamına gelen ‘mobbing’e maruz kaldığını savundu. Budak, Çelik’e ‘mobbing’ suçlamasıyla dava açtıktan bir gün sonra, görevinden alınarak İstanbul’a öğretmen olarak atandı.

Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, suçlamalar ve suçlanan kişilerin aynı olması nedeniyle, Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki davayla birleştirildi. Mahkeme yargılamanın sonucunda Budak’ı haklı bularak Çelik, Birinci ve Güvenç’i 8’er bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

İtiraz üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin gündemine gitti. Daire, Budak’ı haklı bulduğu kararında kişilik haklarının hukuka aykırı olarak saldırıya uğradığını vurguladı. Ancak mahkeme, 8’er bin TL manevi tazminat kararını 4’er bin liraya indirdi.

Budak’ın avukatı Ali Altay, kararı haksız soruşturmalara maruz kalan devlet memurları açısından son derece önemli bulduklarını belirtti.


Radikal