Daire, İstanbul Mimarlar Odası’nın açtığı davada oy çokluğu ile verdiği kararla mahkemenin projenin iptaline ilişkin kararını onadı. Böylece projenin iptaline ilişkin karar kesinleşmiş oldu.
Danıştay’ın kararıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kararın resmi olarak kendilerine ulaşmadığını, kararın ulaşması halinde gerekli adımların atılacağını bildirdi.
Gezi Parkı ve Topçu Kışlası’nı da kapsayan yayalaştırma projesi 1 Kasım 2012’de başlatılmış, ilk etabı 13 Eylül 2013’te tamamlanarak açılmıştı. Projenin ikinci etabını oluşturan Taksim Meydan düzenlemesi için ise ihale yapılmış, meydan görselleri kamuoyu ile paylaşılmıştı. Trafiğin yer altına alındığı proje kapsamında yol genişletme çalışmaları sırasında gezi parkı’nda kesilen ağaçlar Gezi olaylarının yaşanmasına neden olmuştu.

Bakanlık itiraz etmişti

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, 7 Mayıs 2013’te yaptığı inceleme sonucu Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bu karara itiraz etti. Bakanlığın itirazını değerlendiren mahkeme heyeti, oyçokluğuyla yürütmeyi durdurma kararını yerinde buldu. Kararın gerekçesinde ise İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin Taksim Meydanı’yla ilgili bütün projeleri iptal ettiği ortaya çıkmıştı. Kararın 6 Haziran’da verilmesine rağmen kamuoyuna duyurulmamasının Gezi eylemlerinin devam etmesine neden olduğu eleştirileri yapılmıştı.

Topçu Kışlası planlanıyordu

Danıştay 6. Dairesi Taksim Yayalaştırma Projesi’ni oy çokluğuyla iptal etti. Gezi Parkı ve Topçu Kışlası’nı da kapsayan yayalaştırma projesi 1 Kasım 2012’de başlatılmış, ilk etabı 13 Eylül 2013’te tamamlanarak açılmıştı. Projenin ikinci etabını oluşturan Taksim Meydan düzenlemesi için ise ihale yapılmış, meydan görselleri kamuoyu ile paylaşılmıştı.