Danıştay'dan tüketiciye müjdeli haber geldi. Bakanlar Kurulu kararıyla Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesinti oranın yüzde 10'dan 15'e çıkarılmasına geçit veren Danıştay, sabit veya değişken faiz oranlı krediler arasında ayrım yapmadan ve kredi kullanım tarihine bakmadan 28 Ekim 2010 tarihinden sonraki ödemelerin tümünde yüzde 15'e çıkarılan fon kesintisinin yürütmesini durdurdu. Kredi kullanan tüketicilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Tüketici Dernekleri Federasyonu "Tüketicilerin geçmişe dönük alacakları konusunda lehlerine bir karar çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Danıştay 10. Dairesi, Tüketici Dernekleri Federasyonu'nun sabit oranlı Türk Lirası tüketici kredilerinde KKDF'de, artırıma gidilmesi ve geçmişe dönük kredilerde uygulanmasın yürürlüğün durdurulması ve iptal edilmesi için yaptığı başvurunun ilk incelemesini tamamladı. Danıştay, 25 Ekim 2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla KKDF kesinti oranının yüzde 15'e çıkarılmasına ilişkin kararan yürütmesini durdurma talebini reddetti. Danıştay, sabit veya değişken faiz oranlı krediler arasında ayrım yapmadan ve kredi kullanım tarihine bakmadan 28 Ekim 2010 tarihinden sonraki ödemelerin tümünde yüzde 15'e çıkarılan fon kesintisinin yürütmesini ise durdurdu.

-VATANDAŞLAR MEVZUATA GÜVENEREK HAREKET EDER-

Tüketici Dernekleri Federasyonu'nun Bakanlar Kurulu ile Maliye Bakanlığı kararlarını yargının gündemine taşıması üzerine Danıştay 10. Dairesi, kişilerin kendi lehlerine işlem yaparken yürürlükteki mevzuata güvendiklerine dikkat çekti. Maliye Bakanlığı'nın işlemini hukuka uygun bulmayan Danıştay'ın kararında şu ifadelere yer verildi:
"Geçmişe yürüme yasağı olarak da ifade edilebilecek olan bu ilke hukuk güvenliği ilkesinin de temelini oluşturmaktadır. Hukuk devletinin önemli unsurlarından olan hukuk güvenliği ilkesi, yürürlükteki mevzuata dayanılarak tesis edilmiş ve kesinleşmiş bir işlemle kişilerin sahip oldukları kazanımların korunması anlamına gelmektedir. Kişiler kendi lehlerine bir işlemi yaparken yürürlükteki mevzuata güvenmektedirler ve daha sonra yürürlüğe girecek bir düzenlemeyi öngörme imkanları bulunmamaktadır."

-KREDİ KULLANILDIĞINDA FAİZ TAHAKKUKU KESİNLEŞMİŞTİR-

Sabit oranlı tüketici kredisinin kullanıldığı tarihte bankaların, özel finans kurumlarının ve finansman şirketlerince faiz ve fon tahakkukunun yapıldığı belirtilen kararda, "Kredinin kullanıldığı tarihte faiz tahakkuku kesinleşmiş olmaktadır. Ödeme planında öngörülen vade tarihlerinde krediye ilişkin fon, faiz ve diğer borçların tüketiciler tarafından kredi verene ödenmesi ise, fon ve faizin tahsil işlemi niteliğindedir. Oysa değişken faizli veya dövize endeksli Türk lirası kredilerde, ödemenin yapıldığı tarihte faiz tahakkuk etirilmektedir" denildi.
İdari işlemlerin kural olarak tesis edildikleri tarihten itibaren yürürlüğe girmesinin idare hukukunun ilkelerinden olduğu ifade edilen kararda, KKDF'nin uygulamasının Merkez Bankası tarafından yürütüldüğü dönemde, 3 defa kesinti oranlarında artış yapıldığı, bu oran artışlarının değişikliğin yayımı tarihinden itibaren kullandırılan kredilere uygulandığı, devam eden tüketici kredileri yönünden yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin uygulandığı belirtildi.

-HUKUK GÜVENLİĞİ İLE BAĞDAŞMIYOR-

Geçmiş dönemlerde KKDF artışlarında yapılan uygulamalara da yer verilen kararda, "Değişik tarihlerde KKDF kesinti oranlarında yapılan artış, hukuki güvenlik ilkesi uyarınca, kesinti oranının artırılmasına ilişkin kararın yayımlandığı tarihten itibaren kullandırılacak ve temdit edilecek tüketici kredilerine uygulanmış, kararın yayımlandığı tarihten önce kullanılan sabit oranlı Türk Lirası kredilerine ise kesinti oranındaki artış uygulanmamıştır" denildi. Danıştay, 25 Ekim 2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla KKDF kesinti oranının yüzde 15'e çıkarılmasına ilişkin kararan yürütmesini durdurma talebini reddederken, sabit veya değişken faiz oranlı krediler arasında ayrım yapmadan ve kredi kullanım tarihine bakmadan 28 Ekim 2010 tarihinden sonraki ödemelerin tümünde yüzde 15'e çıkarılan fon kesintisinin ise hukuk güvenliği ilkesi ile bağdaşmadığına dikkat çekerek, yürütmesini durdurdu. Kredi kullanan tüketicilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Tüketici Dernekleri Federasyonu "Tüketicilerin geçmişe dönük alacakları konusunda lehlerine bir karar çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)