Yüksek Mahkeme, “kamu idarelerinin mali nitelikteki tüm hesap ve işlemleri dışındaki işlem ve faaliyetlerin düzenlilik denetimi kapsamında değerlendirilemeyeceğine” ilişkin düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu. Ancak, bu düzenleme bütçe görüşmelerinden önce iptal edilseydi, 132 kamu kurumunun Sayıştay raporları Meclis’te görüşülüp denetlenmeleri mümkün olabilecekti. CHP’nin, “EPDK’nin denetim yetkisi özel sektöre devrediliyor” diye itiraz ettiği madde de Anayasaya aykırı buldu. AYM, EPDK’nin masrafı ilgililerine ait olmak üzere denetim şirketlerinden hizmet satın alarak denetim yaptırabileceği düzenlemesini iptal etti. İptal, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımından itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecek.

İŞTE İPTAL KARARLARI

Hürriyet'in haberine göre, CHP, “Sayıştay denetiminden kaçırma var. EPDK’nin denetim yetkisi özel sektöre devrediliyor. İşsizlik sigortasına dava açılması engelleniyor” iddialarıyla Torba Yasayı AYM’ye taşımıştı. AYM 27 Aralık Perşembe günü başvuru esastan görüştü ve kısmen iptal etti. İptal edilen düzenlemeler özetle şöyle: Sayıştay Kanunu’ndaki “kamu idarelerinin mali nitelikteki tüm hesap ve işlemleri dışındaki işlem ve faaliyetlerin düzenlilik denetimi kapsamında değerlendirilemeyeceği, denetiminin kapsamına ilişkin görüş farklılıklarının Sayıştay’ca çıkarılacak yönetmelikle giderileceğine” ilişkin hüküm iptal edildi. Kamu idarelerinin hesap ve işlemlerin; etkililiği, ekonomikliği ve benzeri gerekçelerle uygun bulunmadığı yönünde görüş ve öneri içeren denetim raporu düzenlenemeyeceğine ilişkin hükmü de Anayasa’ya aykırı bulundu.

Sayıştay raporları Meclis’e göndermeli

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını Hürriyet’e değerlendirdi. Sayıştay’ın kamu kurum ve kuruluşlarına ait 132 raporu Meclis’e göndermediğini vurgulayan Hamza Çebi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından bu raporları Sayıştay’ın Meclis’e göndermek zorunda olduğunu savundu. Hükümetin 4 Temmuz 2012’de çıkardığı iptal edilen 6353 sayılı yasa ile TBMM’nin bütçe hakkına darbe indirildiğini savunan Hamza Çebi, hükümetin Çevre Bakanlığı’ndan Devlet Su İşleri’ne, Karayolları’na kadar birçok kuruluşun raporlarının denetimden kaçıldığını vurguladı.

ÖZEL ŞİRKET

Hamza Çebi, şu değerlendirmeyi yaptı:
“EPDK, yenilenebilir enerji yani, elektrik üretim tesisleri, hidroelektrik santrallerle ilgili her türlü denetimi yapmakla görevlidir. Anayasaya göre devletin denetim yetkisi vardır. Devletin bu denetim yetkisini ilgili şirketlerden bedeli alınmak üzere yani denetim şirketlerine devretme imkanı yoktur. Özel şirketlerin EPDK yerine denetim yapabilmesi için anayasa değişikliği gerekir.