Salihli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli bir trafik polisi, 7 Ağustos 2011 tarihinde sürücü belgesi bulunmadan elektrikli bisiklet kullandığı tespit edilen Emre Özbayramcı'ya (20) sürücü belgesi olmamasından dolayı 600 lira ve kullanıma müsaade ettiği için elektrikli bisikletin adına kayıtlı olduğu babası Kudret Özbayramcı (49)'ya 290 lira para cezası kesti. Bunun üzerine baba Kudret Özbayramcı, ertesi gün dilekçe yazarak cezanın iptali için Salihli 1. Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu.

Baba Kudret Özbayramcı, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, elektrikli bisikletin içten yanmalı motorunun bulunmadığı, watt gücü ile çalışan ve pedalıyla kullanılan bir bisiklet olduğu, saatteki hızının 25 kilometreyi geçmediğini belirtti.

Dilekçesinde, saatteki hızı en fazla 45 kilometre olan motosikletlerde sürücü belgesinin sorulabileceğini gerekçe gösteren Özbayramcı, hızı belirlenen limitin altında olan elektrikli bisiklete idari para cezası kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu savundu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, kararında Karayolları Trafik Kanunu'nun 3. maddesinde "motorlu bisiklet silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 kilometreden az olan bisiklettir" şeklinde tanımlandığını kaydetti.

Aynı yasanın 38. maddesinde ise A1 sınıfı sürücü belgesinin motorlu bisiklet kullanacaklara verilen belge olduğunun yer aldığına dikkat çekilen kararda, başvuruda bulunan kişinin kullandığı aracın yasada tanımı yapılan motorlu bisiklet tanımına uymadığı, bu durumda motorlu bisikleti kullanmak için gerekli olan A1 belgesinin bulunmasının zorunlu olmadığının yasa kuralları gereği olduğu hükmüne yer verildi.

Mahkeme, Kabahatler Kanunu'nun maddelerine göre, kanunsuz kabahat ve idari yaptırım olmayacağı kuralına aykırı olarak düzenlendiği anlaşılan idari yaptırım kararının kaldırılmasına yönelik başvurunun kabulüne karar vererek kesilen para cezasını iptal etti.


İHA