Emekliler Günü'nde emekliler arasındaki maaş farklarının kaldırılmasıyla ilgili intibak davasında karar sonbahara kaldı. Bugün Ankara 5. İş Mahkemesi'nde görülen ve İMBED Başkanı Hamdi Öz'ün tüm emekliler adına açtığı davada Ankara 5. İş Mahkemesi, AİHM yolu açık olmak üzere davayı 13 Ekim'e erteledi. Hamdi Öz'ün talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne de gönderilen dosya, Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi.

Anayasa Mahkemesi, Ankara 5. İş Mahkemesi'nde görülen davada "uygulanma olanağı bulunmadığından" başvuruyu mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddetti. Osman Paksüt, Serdar Özbülbül ve Şevket Apalak'ın karşı oyları ve oyçokluğuyla Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin dosya gönderme konusunda yetkisiz olduğu kararını verdi. Ankara 5. İş Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesini açıklamasını beklemek üzere AİHM yolu açık olmak üzere davayı 13 Ekim'e erteledi.

Duruşma sonucunda büyük hayal kırıklığı yaşayan emekliler, karara tepki gösterdiler. Duruşmanın sonunda bir açıklama yapan İMBED Başkanı Hamdi Öz, Anayasa Mahkemesi'nden gerekçeli karar gelene kadar konuşmayacaklarını söyledi. Öz, gerekçeli karar açıklanınca bugün geldiği emeklilerle birer Anayasa kitapçığı alıp Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini ve tüm üyelere hediye edeceklerini ifade etti. Öz, "Biz bu ülkenin şerefli, haysiyetli, birinci sınıf vatandaşlarıyız. Bizi ikinci sınıf vatandaş olarak kabul ediyorlar" dedi.

Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da izledi. Soysal, davanın, Emekliler Günü'nde yasal haklarıyla ve yaşamlarının değiştirilmesiyle ilgili Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı yapılan bir uygulamanın davası olduğunu söyledi. Soysal, şöyle konuştu:
"Bizim isteğimiz, emeklilerin hak ettikleri yaşam haklarına kavuşmalarıdır. Bugün, Emekliler Günü dolayısıyla bu emeklilerin yanında olacağız. Bu davayı yakından izlemek ve dava sonunda emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz."



gazeteport