AA

ADANA - Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasında, eski Karaisalı İlçe Emniyet Amiri 4. Sınıf Emniyet Müdürü tutuksuz sanık İsmet Gündüz hazır bulundu. Tutuksuz sanık oto yedek parça bayisi Bekir Erdoğan ise duruşmaya katılmadı.

Sanık İsmet Gündüz, ifadesinde, İlçe Emniyet Amirliği personelinin maaşlarının ödendiği bankadan alınan promosyon ve mal alım satımı sırasında zimmetine para geçirdiği iddialarını kabul etmedi.

Karaisalı'da 2004 yılının ağustos ayında göreve başladığını belirten Gündüz, ifadesini şöyle sürdürdü:

''Öncelikle Emniyet Amirliği’nin hizmet aracı ihtiyacını karşılamak için birkaç banka ile görüştüm. Sonunda biriyle anlaştık ve personelin maaşı karşılığında 8 bin liralık promosyon anlaşması yaptık. Bu sırada hizmet binası tadilata girdi. Tadilat devletten gelen ödenekle yapıldı. Promosyonla ilgisi yok. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü, 2005 yılında bize araç için ödenek gönderilmeyeceğini bildirdi. Aracın alımı olmayınca, arkadaşlarla konuşup, promosyon parası ile Emniyet Amirliği’nin ihtiyacı olan bir takım eşyayı, bilgisayar ve büro malzemelerini alacağımızı söyledim.

Bu parayı hiçbir zaman uhdemde tutmadım. 8 bin liralık paranın bankadan çekilmesi için çeşitli faturalar kestirdim. Bu para Emniyet Müdürlüğü'ne bahsettiğim eşya ve bilgisayarların alımı için kullanıldı. İki kez de personele Ramazan ayı dolayısıyla yemek verildi. Paradan kalan bin 500 lirayı da araç alımı için Adana Emniyet Müdürlüğü hesabına yatırdım. Karaisalı Belediyesi ve kentteki iş adamlarının katkısıyla toplanan 12 bin lira da araç alımı için Adana Emniyet Müdürlüğüne aktarıldı. Yedek parça bayisine fatura kestirilmesinin nedeni ise işlerin hızlı yürümesi ve ödeneğin geri çekilmesini önlemekti. Hizmet araçları için parça gerektikçe sanık Erdoğan bize Adana'dan yolluyor, biz de buradaki bir oto tamircisine taktırıyorduk. Daha sonra da hesabı alacaklı olarak yeni gelen emniyet amirine devrettim. Kötü bir niyetim olsa, alacaklı olarak devretmezdim.''

Sanık Gündüz, yapılan harcamaların faturalarının olduğunu ve promosyon parasını hiçbir zaman kendi ihtiyacı için kullanmadığını belirtti.

Mahkeme heyeti, yapılan duruşma sonunda, sanıklar İsmet Gündüz'ün zimmet ve sahtecilik suçlarından yasal unsur oluşmadığından beraatına, görevini kötüye kullanmak suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına, sanık Bekir Erdoğan'ın da beraatına karar verdi.

Sanık Gündüz hakkında ''zimmet'' suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar, ''resmi belgede sahtecilik'' suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar, ''görevi kötüye kullanma'' suçundan da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, aynı olayda ilgisi bulunduğu belirtilen tutuksuz sanık Bekir Erdoğan hakkında da ''resmi belgede sahtecilik'' suçundan 1 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.