T.C.
YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/11666
K. 2014/23321
T. 30.12.2014

• İŞÇİNİN DEVREDİLMESİ ( Kıdem Tazminatı Alacağı - Davalı Şirketlerin Büyükşehir Belediyesine Ait Şirketler Olduğu/Davacının Çalıştığı Şirketten İstifa Ederek Hiç Ara Vermeden Müdürlükte Çalışmaya Başladığı - Söz Konusu İstifa Dilekçesinin Gerçek Bir Fesih İradesi Olmadığının Görüldüğü/Davalı Şirketlerin Kendi Dönemlerindeki Ücret Üzerinden Sorumlu Oldukları )

• KIDEM TAZMİNATI ALACAĞI ( Davalı Şirketlerin Büyükşehir Belediyesine Ait Şirketler Olduğu/Davacının Çalıştığı Şirketten İstifa Ederek Hiç Ara Vermeden Müdürlükte Çalışmaya Başladığı - Dosyadaki Ticaret Sicil Kayıtları ve Hizmet Cetveli Dikkate Alındığında Söz Konusu İstifa Dilekçesinin Gerçek Bir Fesih İradesi Olmadığının Görüldüğü/Davalı Şirketlerin Kendi Dönemlerindeki Ücret Üzerinden Sorumlu Oldukları )

• İSTİFA DİLEKÇESİ
( İşçi Tarafından İstifa Dilekçesinin Verildiği/Gerçek Bir Fesih İradesi Olmadığı - Büyükşehir Belediyesi'ne Ait Bir Şirketten Diğerine İşçinin Devredilmesi İçin İşverenlerce Alınan Bir Belge Olduğunun Anlaşıldığı/Uyuşmazlığa Konu Olan Dönem Aşısından İlk Şirketin Kendi Dönemindeki Ücret İle Müdürlüğün İse Son Ücret Üzerinden Sorumlu Olduğu - Davanın Reddinin Bozmayı Gerektirdirdiği/Kıdem Tazminatı Alacağı )

1475/m. 14

4857/m. 24

ÖZET : Dava kıdem tazminatı alacağına ilişkindir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının 1.1.2003-20.9.2004 tarihleri arasında Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş.'de geçen çalışma döneminden davalıların sorumlu olup olmadıkları hususunda toplanmaktadır. Dosyada bulunan ticaret sicil kayıtları incelendiğinde davalı şirketlerin Büyükşehir Belediyesine ait şirketler olduğu anlaşılmaktadır. Davacının 20.9.2004 tarihinde Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş.den istifa ederek hiç ara vermeden 21.9.2004 Koski Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladığı görülmektedir. Dosyadaki ticaret sicil kayıtları ile hizmet cetveli dikkate alındığında söz konusu istifa dilekçesinin gerçek bir fesih iradesi olmayıp Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir şirketten diğerine davacı işçinin devredilmesi için işverenlerce alınan bir belge olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple davacının 1.1.2003-20.9.2004 tarihleri arasındaki çalışmasından Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş. kendi dönemindeki ücreti ile davalı Koski Genel Müdürlüğü ise son ücreti üzerinden sorumludur. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş olması bozma nedenidir.

DAVA : Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:

KARAR : Davacı, 1.1.2003 tarihinde davalı Koski'nin denetiminde bulunan diğer davalı hastanede çalışmaya başladığını, 21.7.2004 tarihinde Koski'de çalıştırılmak üzeri iş sözleşmesinin devredildiğini, Özel Büyükşehir Belediye Hastanesinin 14.7.1987 tarihinde Sağtaş Sağlık Tesisleri ve Tic. A.Ş. tarafından satın alındığını, 2005 yılından itibaren Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş. resmiyeti ve Özel Büyükşehir Hastanesi adı ile faaliyet gösterdiğini, davalı Koski Genel Müdürlüğünün ayrı bir tüzel kişilik kazandığını, her iki davalı arasında organik bağın bulunduğunu, müvekkilinin 14.1.2013 tarihine kadar davalı Koski Genel Müdürlüğünde çalıştığını, 14.3.2013 tarihinde emeklilik dilekçesi verdiğini, hak ettiği kıdem tazminatının gerektiği gibi ödenmediğini, kıdem yılının eksik tutulduğunu, Belediye Hastanesindeki kıdem süresinin hesaplanmadığını, askerlik borçlanmasının da kıdem süresine eklenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatı alacağının tahsilini istemiştir.

Davalı, Koski Genel Müdürlüğü, davacının diğer davalı şirket nezdinde işçi olarak çalışmaya başladığını, davalı kurum açısından davanın husumetten reddi gerektiğini, davacının farklı tarihlerde ve şirketlerde çalıştığını, istifasını sunarak iş akdini feshettiğini, şirketlerle, davalı arasında asıl ve alt işveren ilişkisi olmadığını, davacının bu şirketlerde eleman olarak çalıştığını, davacının kıdem tazminatını bu şirketlerden talep etmesi gerektiğini, davalı Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş., davacının davalı şirkette 1.1.2003 tarihinde çalışmaya başladığını, 20.9.2004 tarihine kadar davalı şirket nezdinde çalıştığını, davacının 21.9.2004 tarihinde istifa ederek işyerine gelmediğini, diğer davalı Koski Genel Müdürlüğü ile davalı şirket arasında herhangi bağın bulunmadığını, davacının istifa etmek suretiyle işten ayrılması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağını belirterek, davanın reddini talep etmişlerdir.

Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının 1.1.2003-20.9.2004 tarihleri arasında Belediye Sağlık Hastanesinde, 21.9.2004-14.1.2013 tarihleri arasında Koski Genel Müdürlüğünde hizmet akdi ile çalıştığı, emeklilik nedeni ile iş akdini feshettiği bu haliyle kıdem tazminatına hak kazandığı, son işveren Koski Genel Müdürlüğünce davacıya askerlik hizmeti de eklenerek kendi bünyesinde geçen hizmetine karşılık kıdem tazminatının ödendiği, Belediye Sağlık Hastanesinde geçen hizmetinin kıdemine eklenmediğinin tespit edildiği, davacının davalı Belediye Sağlık Hastanesinden istifa ederek ayrıldığı, bunun yanında her iki davalının ayrı tüzel kişiliği olan kuruluşlar olduğu ve aralarında işyeri devri, işçi devri ya da sözleşme devri yapıldığına dair bir kayıt da olmadığı, bu sebeple davanın Belediye Sağlık Hastanesinde geçen hizmetinin tüm kıdeme eklenmesinin mümkün olmadığından son işveren sıfatı ile bu süreye dair kıdem tazminatından Koski Genel Müdürlüğünün sorumlu tutulmasının mümkün olmadığı, kendi dönemine dair tazminatı da ödediğinden bu davalı açısından davanın reddi gerektiği, davacının diğer davalı Belediye Sağlık Hastanesinde geçen hizmeti istifa ile sona erdiğinden bu davalıyı da kıdem tazminatından sorumlu tutmanın mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Davacının hizmet cetveli incelendiğinde davacının 1.1.2003-20.9.2004 tarihleri arasında Belediye Sağlık Hastanesinde, 21.9.2004-14.1.2013 tarihleri arasında Koski Genel Müdürlüğünde çalıştığı sabit olup bu konuda taraflar arasında uyuşmazlık da bulunmamaktadır. Koski Genel Müdürlüğünden davacının emekli olarak ayrıldığı ve 21.9.2004-14.1.2013 tarihleri arasındaki çalışma dönemi ile 541 gün askerlik borçlanması karşılığı kıdem tazminatının ödendiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının 1.1.2003-20.9.2004 tarihleri arasında Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş.'de geçen çalışma döneminden davalıların sorumlu olup olmadıkları hususunda toplanmaktadır. Dosyada bulunan ticaret sicil kayıtları incelendiğinde davalı şirketlerin Konya Büyükşehir Belediyesine ait şirketler olduğu anlaşılmaktadır. Davacının 20.9.2004 tarihinde Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş.den istifa ederek hiç ara vermeden 21.9.2004 Koski Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladığı görülmektedir. Dosyadaki ticaret sicil kayıtları ile hizmet cetveli dikkate alındığında söz konusu istifa dilekçesinin gerçek bir fesih iradesi olmayıp Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir şirketten diğerine davacı işçinin devredilmesi için işverenlerce alınan bir belge olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple davacının 1.1.2003-20.9.2004 tarihleri arasındaki çalışmasından Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş. kendi dönemindeki ücreti ile davalı Koski Genel Müdürlüğü ise son ücreti üzerinden sorumludur. Mahkemece yazılı şekilde davanın reddine karar verilmiş olması bozma nedenidir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenmesi halinde davacıya iadesine, 30.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr