T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2015/5618

K. 2015/7861

T. 20.04.2015


* KİŞİSEL İLİŞKİNİN BABALIK DUYGULARINI TATMİNE ELVERİŞLİ OLMAMASI ( Çocuğun 2007 Doğumlu Olduğu/Çocuk Açısından da Baba Sevgisini Tatmaya Elverişli Olmadığı - Kişisel İlişkinin Daha Uzun Süreli ve Gözetimsiz Olarak Temin Edilmesi Gerektiği )


* KİŞİSEL İLİŞKİNİN DÜZENLENMESİ ( Babanın Çocukla Kişisel İlişkisinin Düzenlenmesi - Çocuğun 2007 Doğumlu Olduğu/Tesis Edilen Kişisel İlişki Babalık Duygularını Tatmine ve Baba Sevgisini Tatmaya Elverişli Olmadığı/Daha Uzun Süreli Olması Gerektiği - Gözetim Altında Kişisel İlişkinin Çocuğun Menfaatine Olduğunun İspat Edilemediği/Gözetimsiz Olarak Düzenlenmesi Gerektiği )


* BABA İLE KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ ( Çocuğun 2007 Doğumlu Olduğu/Tesis Edilen Kişisel İlişkinin Babalık Duygularını Tatmine ve Baba Sevgisini Tatmaya Elverişli Olmadığı/Daha Uzun Süreli Olması Gerektiği - Gözetim Altında Kişisel İlişkinin Çocuğun Menfaatine Olduğunun İspat Edilemediği/Gözetimsiz Olarak Düzenlenmesi Gerektiği )


* GÖZETİM ALTINDA KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ ( Çocuğun Menfaatine Olduğunun İspat Edilemediğinden Gözetimsiz Olarak Düzenlenmesi Gerektiği )


* BABA SEVGİSİNİ TATMAYA ELVERİŞLİ OLMAYAN KİŞİSEL İLİŞKİ ( Çocuğun 2007 Doğumlu Olduğu/Tesis Edilen Kişisel İlişkinin Babalık Duygularını Tatmine de Elverişli Olmadığı - Kişisel İlişkinin Daha Uzun Süreli ve Gözetimsiz Olarak Temin Edilmesi Gerektiği )


* KİŞİSEL İLİŞKİNİN DAHA UZUN SÜRELİ VE GÖZETİMSİZ OLMASI ( Çocuğun 2007 Doğumlu Olduğu/Tesis Edilen Kişisel İlişkinin Babalık Duygularını Tatmine ve Baba Sevgisini Tatmaya Elverişli Olmadığı - Gözetim Altında Kişisel İlişkinin Çocuğun Menfaatine Olduğunun İspat Edilemediği )


* GÖZETİM ALTINDA KİŞİSEL İLİŞKİDE ÇOCUĞUN MENFAATİNİN İSPATI ( Çocuğun 2007 Doğumlu Olduğu/Gözetim Altında Olmasının Çocuğun Menfaatine Olduğunun İspat Edilemediği - Kişisel İlişkinin Gözetimsiz Olarak Tesis Edileceği )

4721/m. 323

ÖZET : Dava, babanın çocukla olan kişisel ilişkisinin düzenlenmesi talebine ilişkindir. Çocuk 22.10.2007 doğumludur. Mahkemece tesis edilen işisel ilişki babalık duygularını tatmine elverişli olmadığı gibi, çocuk bakımından da baba sevgisini tatmaya elverişli değildir. Gözetim altında kişisel ilişkinin çocuğun menfaatine olduğu da ispat edilmemiştir. Baba ile çocuk arasındaki kişisel ilişkinin daha uzun süreli ve gözetimsiz olarak düzenlenmesi gerekir

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Bir çocuk ile ana ve babası düzenli şekilde kişisel ilişkiyi elde etme ve sürdürme hakkına sahiptir. Bu tür kişisel ilişki sadece çocuğun yüksek yararı gerektirdiği takdirde kısıtlanabilir ve engel olunabilir. Çocuğun, gözetim olmaksızın ana veya babasından birisiyle kişisel ilişkinin sürdürülmesi, onun yüksek yararına değilse, ana veya babasıyla gözetim altında ya da diğer şekillerde kişisel ilişki kurma imkanı da öngörülebilir.

Kişisel ilişki düzenlenirken çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas alınır. Çocuk 22.10.2007 doğumludur. Mahkemece tesis edilen kişisel ilişki babalık duygularını tatmine elverişli olmadığı gibi, çocuk bakımından da baba sevgisini tatmaya elverişli değildir. Gözetim altında kişisel ilişkinin çocuğun menfaatine olduğu da ispat edilmemiştir. O halde baba ile çocuk arasındaki kişisel ilişkinin daha uzun süreli ve gözetimsiz olarak düzenlenmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 20.04.2015 tarihinde karar verildi.


kazanci.com.tr