Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)

Adana'da kahverengi kuşak sahibi karateci eşi Filiz Albay (31) tarafından kafasına vurulan tekmelerle öldürüldüğü iddia edilen Kadir Ayhan Albay'ın (43), eşinin tekmesiyle mi yoksa yere düşmesi sonucu mu öldüğü, eksik çizilen kroki ve olay yeri fotoğraflarının yanlış açılardan çekilmiş olması nedeniyle belirlenemeyince katil zanlısı eş ile sevgilisi 'delil yetersizliğinden' beraat etti.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yapı İşleri Dairesi'nde inşaat teknikeri olarak çalışan Kadir Ayhan Albay, kendisi hakkında boşanma davası açan ayrı yaşadıkları eşi Filiz Albay tarafından 2 Ekim 2006'da evde kanlar içinde bulundu. Hastaneye kaldırılan Albay, 8 gün sonra öldü. Yapılan otopside, Albay'ın, "Künt kafa travmasına bağlı beyin kanamasından ve beyin doku harabiyetinden" öldüğü belirlendi.

SAVCI, "CİNAYET" DEDİ
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, yaklaşık 2 yıl önce Kadir Ayhan Albay'ın karateci eşi Filiz Albay ile onun sevgilisi olduğu öne sürülen Ersin Erbak (36) tarafından öldürüldüğüne kanaat getirdi. Hazırladığı iddianamede de, "Karate kursu alan Filiz, kendinde bulunan yedek anahtarla gece yarısı eve girdi. Tekmelerle, Kadir Ayhan Albay'ı başını duvarlara çarptırarak yaraladı. Hastaneye götürülen Albay yoğun bakımdayken ölmüştür" dedi.

"DÜŞMÜŞ YA DA ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR"
Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme heyeti olayın cinayet mi yoksa kaza mı olduğu yönünde kararsız kaldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan olayla ilgili istenilen raporda Albay'ın düşme sonucu ölmüş ya da kafasına sert bir cisimle vurularak öldürülmüş olabileceği ancak aralarında ayrım yapılamayacağı belirtildi. Mahkeme heyeti bu raporu eksik bulup, olayın cinayet mi yoksa kaza mı olduğunun belirlenmesi için olay yerinde bulunan kan lekelerinin analizinin yapılmasına karar verdi. İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi'ne yazı yazılarak, olay yerinde bulunan kan lekelerinden hareketle olayın nasıl gerçekleştiği konusunda bir kanıya varılmasının mümkün olup olmayacağı yönünde bir rapor düzenlenmesi istendi.

KROKİ VE FOTOĞRAFLAR İŞE YARAMADI
Biyoloji İhtisas Dairesi'nin, konuyla ilgili hazırladığı rapor mahkemeye geldi. Mahkeme başkanı, raporda, olay yerinde çekilmiş fotoğraflar, olay yeri krokisi ve diğer evrakların kan lekesi model analizi yönünden incelenebilmek için gerekli koşulları taşımadığından olayın yeniden yapılandırılması yönünde ayrıntılı inceleme yapılamadığının belirtildiğini söyledi.

Raporda ayrıca, kriminal incelemenin eksik ve yanlışlıklarına da dikkat çekilerek, "...Olay yeri krokisinin ölçeksiz olarak çizilmiş olduğu ve fotoğraflarda görülen 1, 2, 3 ve 4 numaralı numeratörlerin yerlerinin olay yeri krokisinde gösterilmemiş olduğu, olay yeri tutanağında genç odası olarak adlandırılan odanın krokide hangi oda olduğunun gösterilmemiş olduğu, krokide gösterilen duvarlar ile fotoğraflarda görülen duvarların yerleşimlerinin birbirini tutmadığı tespit edilmiştir. Mevcut fotografların çekiliş açıları ve mesafeleri yönünden yalnızca olay yerinde oryantasyonu sağlamak amacıyla çekilmiş fotoğraflar olduğunun anlaşıldığı, kan lekesi model analizi yöntemleri ile olayın yeniden yapılandırılabilmesi için olay yeri metodolojisinin tam olarak yerine getirilmesi gerekmektedir" denildi.

DELİL YETERSİZLİĞİNDEN BERAAT
Mahkeme heyeti, araştırılacak başka bir husus kalmadığından raporu da dikkate alarak sanıklar Filiz Albay ile Ersin Erbak'ın, delil yetersizliğinden beraatlerine karar verdi.

"BEN ÖLDÜRMEDİM"
Eşini tekmeyle öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanırken beraat eden karateci Filiz Albay, daha önceki duruşmalarda suçlamayı kabul etmeyerek, "Evlenmeden önce karate sporuyla uğraşıyordum. Kahverengi kuşak sahibiydim. Eşim sürekli içiyordu. Halüsinasyonlar gördüğünden kendisine zarar veriyordu. Kendisine boşanma davası açtım. Çocuklarımı da alıp ağabeyimin yanına yerleştim. Bazı eşyalarımı almak için eve gittiğimde eşim alt tarafı çıplak yerde yatıyordu. Eşimi ben öldürmedim" demişti. Albay ile birlikte tutuksuz yargılanan sevgilisi Erbak ise, Albay ile eşinin ölümünden 1 ay sonra birliktelikleri olduğunu, olayla ilgisinin olmadığını öne sürmüştü.

"AĞABEYİMİZİ DÖVEREK ÖLDÜRDÜ"
Albay'ın kız kardeşleri Arzum Özsüt (34) ve Fatoş Afet Öksüz (42) ise, karateci yengelerinin, ağabeylerini döverek öldürdüğünü iddia edip cezalandırılmasını istemişlerdi.