ŞIRNAK (İHA) -
İdil ilçesinde 21 Ekim 2008 tarihinde PKK terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'ın yönelik saldırıya ilişkin yapılan yürüyüş ve sonrasında meydana gelen olaylar nedeniyle aralarında DİHA muhabiri Vedat Yıldız ile İdil Güney Ekspres Gazetesi eski Muhabiri Lokman Dayan'ın da aralarında olduğu bulunduğu 26 kişi hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya sanıklar katılmazken, sanıkların avukatı Veysel Vesek katıldı. Mahkeme heyeti, 26 sanıktan Zemihan Uğuz'un beraatına karar verirken, aralarında haber takip ettiği esnada darp edilen DİHA Muhabiri Vedat Yıldız ve İdil Güney Ekspres Gazetesi eski Muhabiri Lokman Dayan ile İdilli vatandaşlardan Mehmet Goran, Mehmet Salih Gençgel, İhsan Ağnır, Nurullah Saka, Agit Öter, Mehmet Bayram, Musa Bayram, Selim Yağbasan, Ömer Göl, Nureddin Acar, Ahmet Karagöl, Ramazan Uçar, Hüsnü Doğan, Hasan Elarslan, İzzettin Harçin, Mizgin Akman, Baki Önür, Abdulmutalip Kaya, Ahmet Tankaş, Yusuf İnan, Lokman Doğan, İskender Bayram ve Ömer Dalman'a "örgüt üyesi olmak" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" iddiasıyla 7'şer yıl 11'er ay hapis cezası verdi.

Yine aynı dosya kapsamında Ömer Dalman, İzzettin Narçın, Mizgin Akman, Abdulmutalip Kaya, Agit Öter, Lokman Doğan, Hüsnü Doğan ve İskender Bayram'a "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 10'ar ay hapis cezası verildi. Av. Veysel Vesek, müvekkilleri ile ilgili verilen hapis cezalarını temyiz edeceğini söyledi.

DİHA Muhabiri Vedat Yıldız ve İdil Güney Expres gazetesi eski muhabiri Lokman Dayan'a verilen cezaların basın emekçilerine vurulmuş haksız ceza olduğunu ve gazeteciler üzerindeki baskıların devam ettiğine işaret edildi. Şırnak Gazeteciler Cemiyeti adına yazılı bir açıklama yaparak verilen cezaların adil olmadığını söyleyen Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hurşit Baran Mendeş, açıklamasında şöyle dedi:
"Şırnak Gazeteciler Cemiyeti'ne bağlı olan üyelerimiz Şırnak'ın İdil ilçesinde 21 Ekim 2008 yılında gazetecilik mesleklerini icra ederlerken haksız bir şekilde adeta suçlu muamelesi yapılarak gözaltına alınıp ağır bir şekilde kaba kuvvette ve hakarette maruz kalmışlardır, bu yetmezmiş gibi mahkemeye çıkarılıp görevlerini yaptıklarından dolayı büyük cezalara çaptırılmışlardır, bir kez daha gazetecilere ve laiki ile görevini yerine getirmeye çalışan basın emekçilerine ülkemizde ne kadar değer verildiğinin bir işaretidir. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı listeye göre, Türkiye 178 ülke arasında 138'inci oldu. Bu rakamlar Türkiye için utanç vericidir, yeri geldiğinde basın emekçilerinin sırtına basarak bir yerlere gelen hükümetlerin gazetecilere ve basın emekçilerine sırtlarını dönmeleri ve gazeteciler ile basın emekçilerini kaderleri ile baş başa bırakmaları kabul edilemez bir durumdur. Arkadaşlarımıza verilen cezaların bize verilmiş olduğunu var sayıyoruz ve şiddetle kınıyoruz."