Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Kızılay personeline döner sermaye ödenmesi ile ilgili yapılacak düzenlemenin yürürlük tarihinin devir olarak belirlenmesi zaruridir. Mecliste bu konuda gerekli düzenleme yapılmalıdır" dedi.

Türk Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Sağlık-Sen'in açtığı davayı görüşen Eskişehir 2'nci İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda Kızılay'dan devredilen personelin fiilen çalıştırılarak kuruma katkıda bulunduğunun açık olduğu belirtildi. Kararda emsalleri olan memurlara yapılan döner sermaye ödemelerinden yararlandırılmalarının eşitlik ilkesi gereği olduğuna dikkat çekildi.

Mahkeme kararında, her ne kadar 209 sayılı kanunda Kızılay'dan devredilen personele yer verilmiş ise de anılan kanunda ilgili personelin döner sermayeden yararlanmayacağına dair bir hükme yer verilmediği belirtildi. Bu nedenle fiilen görev yapmak sureti ile döner sermaye gelirlerine katkı sağlamaları nedeni ile aksi yönde tesis edilen hükmün hukuka aykırı olduğu belirtilerek, idareye yapılan başvuru tarihinden geriye yönelik 60 günlük süreyi kapsayacak şekilde yasal faizi ile birlikte döner sermaye ödenmesine karar verildi.

Mahkeme kararı ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yasama organı tarafından yapılan birçok yasal düzenlemelerde sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması gerektiğinin önemi bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayarak, "181 sayılı KHK'de düzenleme yapılırken 'anılan personel döner sermaye ek ödemesinden yaralanır' ibaresi eklenmiş olsaydı, hem hukuki boşluk doğmazdı hem de Kızılay personeli mağdur olmazdı. Her ne kadar Torba Yasaya bu konuda düzenleme yapılması ile ilgili bir hüküm eklenmemişse de mahkemenin verdiği karar geriye dönük ödemelerinde yapılmasını içerdiği için önemlidir. Kızılay personeline döner sermaye ödenmesi ile ilgili yapılacak düzenlemenin yürürlük tarihinin devir olarak belirlenmesi zaruridir. Mecliste bu konuda gerekli düzenleme yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.


ANKA