ANKARA - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır, bir öğretim üyesine mobbing (piskolojik baskı) uyguladığı gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak" suçundan 5 ay hapis cezasın çarptırıldı.

KOÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çakır, 2008 yılında Kırgızistan’daki bir kongreye katılmak için yaptığı başvurunun görüşüldüğü Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulu toplantısında, aralarındaki husumetten dolayı "çekimser" oy kullanan Balkır’ın, toplantıdan olumlu ya da olumsuz karar çıkmasını engellediğini, bunun da Yükseköğretim Kanunu’na aykırı olduğunu belirterek, 2009’un Mart ayında Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet savcılığının, ilgili yasalar uyarınca soruşturma izni verilmesi için şikayet dilekçesini gönderdiği YÖK Denetleme Kurulu raporunda, "psikolojik baskı" ve "koruyup kollama" iddialarından dolayı Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır hakkında KOÜ Rektörlüğünce iki farklı ceza soruşturulması açılmasını uygun gördü.

Bunun üzerine KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu başkanlığında oluşturulan yetkili kurulun, her iki soruşturmada da Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulu Başkanı Dekan Prof. Dr. Balkır hakkında "men-i muhakeme kararı" vermesi üzerine Çakır, bu kararların kaldırılması için Danıştay’a başvurdu.

Danıştay 1. Dairesi ise ilgili yasa gereğince fakülte yönetim kurulunda her üyenin "kabul" ya da "ret" oyu kullanmak zorunda olduğunu hatırlatarak, Çakır’ın Kırgızistan’daki bilimsel toplantıya yolluk ve yevmiyeli olarak katılmasına ilişkin yaptığı başvurunun görüşüldüğü kurul toplantısında "çekimser" oy kullanan Balkır’ın Yükseköğretim Kanunu’nun 61. Maddesine aykırı hareket ettiğine karar verdi.

Balkır hakkında kamu davası açılması konusunda yeterli şüphe oluştuğundan KOÜ Rektörlüğünce oluşturulan yetkili kurulun aldığı "men-i muhakeme" kararını bozan daire, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan Balkır’ın Kocaeli Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanmasına karar verdi.

Kararın ardından Balkır hakkında Kocaeli 5. Sulh Ceza Mahkemesinde açılan davanın karar duruşmasında, Prof. Dr. Balkır’ı "görevi kötüye kullanmak" suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık hakkında verilen hükmün açıklamasını geri bırakan mahkeme, Balkır’ın 5 yıl adli denetime tabi tutulmasına karar verdi.

Bu arada, Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır, daha önce de Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çakır’a psikolojik baskı (mobbing) uyguladığı gerekçesiyle Kocaeli 4. Sulh Hukuk Mahkemesince 3 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti. (aa)