Erzurum 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bir vatandaşın açtığı davayı sonuçlandıran Başkanlık, ilk kararın aksine, baz istasyonlarının şehir dışına taşınması halinde insan sağlığı üzerindeki riskin daha da artacağına hükmetti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı, 6 Haziran 2011'de oyçokluğu ile aldığı yeni kararını bilimsel veriler ışığında şu ifadelerle savundu: "Cep telefonlarının sağlıklı çalışabilmesi için baz istasyonlarının bal peteği benzeri şeklinde bir yapıda ve her bir peteğin içinde de en az bir baz istasyonunun kurulu bulunması gereklidir. Baz istasyonunun şehir dışına çıkartılması halinde, hücresel yapı bozulacaktır. Sinyallerin abonenin cep telefonuna ulaşabilmesi için çok yüksek elektromanyetik dalgalar oluşturması gerekecektir. Aynı zamanda kullanıcının cep telefonu da baz istasyonuna sinyali yeteri seviyede ulaştırabilmek için daha fazla güç kullanmak zorunda kalacaktır. Bu durumda daha çok insanın daha fazla elektromanyetik alana maruz kalması kaçınılmaz olacaktır." denildi.

Yargıtay, Erzurum 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada bir vatandaşın GSM operatörlerinin baz istasyonu vericilerinin şehir dışına taşınması konusunda yaptığı başvuru değerlendirildi. Sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile baz istasyonlarının şehir dışına taşınması yönündeki başvuruyu inceleyen mahkeme şehir dışına taşımanın sağlık açısından daha büyük risk teşkil edeceğine karar verdi.

Yargıtay'ın kararına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'den tam destek geldi. Yargıtay'ın verdiği kararın "bilimsel veriler ışığında son derece objektif kıstaslara" uygun olduğunu vurgulayan Acarer, "Yargıtay kararında, hadiseyi bilimsel ölçülerde ele almış ve baz istasyonlarının şehir dışına taşınması halinde iletişimde aksaklıklar yaşanacağını belirtmiştir. Karardaki önemli diğer bir husus da, baz istasyonlarının şehir dışına çıkması durumunda insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yapacağını ortaya koymuş olmasıdır." dedi.

Tayfun Acarer, baz istasyonları konusunda vatandaşların içinin rahat olmasını istedi. İstasyonların, Kurum tarafından denetlendiğinin altını çizen Başkan, "Türkiye'deki baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik limit değer, dünya uygulamalarının dört kat altındadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) baz istasyonları için belirlediği limit değer 41,2 volt/metre'dir. Türkiye'de uygulanan limit değer, 10,2 volt/metre'dir. DSÖ'nün öngördüğü değerden dört katı daha düşüktür. Şunu da belirtmek isterim ki, baz istasyonları radyasyon yaymaz, elektromanyetik dalga yayarlar. Elektromanyetik dalga ile radyasyon birbirine karıştırılmamalıdır." diye konuştu.



Zaman