Antalya’da, 27 Ekim 2008’de ‘’dur’’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle motosikletiyle kaçan 18  yaşındaki Çağdaş Gemik’i tabancayla ateş ederek öldürdüğü iddiasıyla yargılanan ve 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan polis memuru M.E.hakkındaki ceza kararı, Yargıtay Birinci Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yargıtay sanık memurun olası kasıtla cinayetle yargılanmasını, ‘’suç niteliğinde yanılgıya düşüldü. Sanık hakkında Kasten yaralama sonucu ölüme sebep olmaktan’’ hüküm kurulması gerektiğine hükmetti.

SAĞ YAKALAMA İMKANI VARDI

Yargıtay’ın bozma ilamında olay günü sanık polisin maktüle dur ihtarı yaptığı, ikaza rağmen durmayan, motosikletin takip sonucu durdurulduğu, motosikletin arkasında bulunan H.K’nin inerek polislere doğru yöneldiği sırada, ölen Çağdaş Gemik’in tekrar motosikletiyle kaçmaya başladığı anlatıldı. Hakkında hiç bir suç delili ve ihbarı bulunmayan Gedik’in polise diremnediği ve kısa bir takiple yakalanabileceği belirtilen kararda, polis memurunun silah kullanmasını gerektiren bir durum bulunmadığı vurgulandı.

HAYATİ BÖLGELER HEDEF ALINMADI

Kararda, ‘’Maktulün açılan ateş sonucu yaralanarak hayatını kaybettiği, olayda hayati bölgeler hedef alınarak ateş edildiğini gösteren kesin ve yeterli kanıt bulunmadığının anlaşıldığı halde, suç niteliğinde yanılgıya düşülerek, olası kastla insan öldürme suçundan hüküm kurulması yasaya aykırıdır’’ denildi. Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, mahkemenin sanık hakkında TCK’nın 87/4 maddesinin 2. cümlesi uyarınca, ‘’Kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak’’ suçundan hüküm kurulması gerektiğini bildirerek, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ceza kararının bu yönde oy birliğiyle bozulmasına hükmedildiğini açıkladı. • AA ANTALYA

BOZMA KARARININ ANLAMI NE?

• Yargıtay’ın bozma kararında yer alan, ‘’kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak’’ suçunda ise ‘’kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması, kırığın ya da çıkığın hayat fonksiyonlarına etkisi’’ gibi nedenler ele alınarak, bozma yönünde hüküm kurulan TCK 87/4 maddesinin 2. cümlesinde de ‘’kasten yaralama sonucundan ölüm meydana gelmişse, birinci fıkraya giren hallerde 8 yıldan 12 yıla, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise 12 yıldan 16 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur’’ ifadesi yer alıyor.

YARGITAY’IN KARARI HUKUK TARİHİNE GEÇECEK

• Çağdaş Gemik’in ailesinin avukatı Münip Ermiş, Yargıtay’ın direkt ölümün meydana geldiği bu tür bir olayda ilk kez yaralamayı öngören bir maddeyle hüküm kurduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu: ‘’Yargıtay, polis memuruna verilen cezayı yarı yarıya düşürmek için madde aramış. Yargıtay Birinci Ceza Dairesi’nin uygulanmasını istediği maddeye göre gerçekleşecek bir olayda, önce yaralama olacak, sanığın kastı yaralamaya yönelik kast olacak, tedavi süreci geçecek ve mağdurun ölmesi gerekecek. Çağdaş Gemik’in ölümüyle sonuçlanan olayın ise bu maddeyle ilgisi yoktur.  Polisin direkt atışı vardır. Sanık, Çağdaş Gemik’in kafasına ateş açmıştır. Ölümü öngörülebilir bir durumdur. Bu karar hukuk dışıdır. TCK’nın tüm ilkelerini alt üst ediyor.’’  Ermiş, Yargıtay Birinci Ceza Dairesi’nin bozma kararına yönelik, pazartesi günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına karar düzeltme ve itiraz başvurusunda bulunacaklarını bildirdi.



Star