Bankanın belediyeyi 2007 yılında kanuni faiziyle birlikte 35 milyon lira ödemeye mahkum ettirmesinin ardından iki kurum arasındaki uzlaşma çabaları sonuçsuz kalınca son noktayı Yargıtay koydu. Yeni Asır'ın haberine göre başta takas olmak üzere arazinin bir bölümünün imara açılmasının dahi teklif edildiği uzlaşma çabalarından sonuç çıkmayınca Yargıtay, Büyükşehir Belediyesi'ni, Ziraat Bankası'nın arazisine kamulaştırmasız el attığı gerekçesiyle kanuni faizleriyle 42 milyon 54 bin lira ödemeye mahkum etti.

Uzun süredir Yargıtay'da bekleyen dava dosyasında çıkan sonuç, Büyükşehir Belediyes'nde şok etkisi yaptı. Bu miktarın 15 milyon 291 bin 200 lirasının ana para, geri kalan 26 milyon 673 bin 298 liranın faiz olduğu belirtildi. Yargıtay'ın dosyayı karara bağlamasının ardından Ziraat Bankası, 12 Aralık 2011'de belediyeye bir yazı göndererek, mahkemenin hükmettiği alacağın bir an önce ödenmesini, aksi halde icra işlemi başlatılacağını bildirdi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni mali açıdan büyük sıkıntıya sokacak karara sebep olan kamulaştırmasız el atma, 1984 yılında belediyenin bölgede yaptığı düzenlemeyle başladı. Ziraat Bankası'nın, Atatürk Bulvarı'nın Konak Pier Alışveriş Merkezi önündeki kısmıyla yolun karşısındaki yeşil alanı kapsayan 2 bin 904 metrekare büyüklüğündeki parseli için belediyeye karşı açtığı alacak davası, 2005 yılında krize sebep oldu. Belediye, 1984 yılında kamulaştırmadan yol ve çevre düzenlemesi yapılan alanla ilgili olarak 22 milyon lira ödememek için Mayıs 2005'te parselden el çekti. Yeşil alan olarak düzenlediği parseldeki çim ve ağaçları sökerek, yoldaki asfaltı da kaldırmak için hazırlık yaptı. İki kurum arasında uzlaşma sağlanamayınca Ziraat Bankası'nın açtığı davada mahkeme, Büyükşehir'i faiziyle birlikte 35 milyon lira ödemeye mahkum etti.
 
Büyükşehir Belediyesi ise banka yönetimine, koruma amaçlı imar planlarında yeşil alan olarak işli durumdaki alanı, Koruma Kurulu'nun da görüşünü alarak imara açmayı teklif etti. Uzlaşmanın sağlanması halinde bankanın, bir üst mahkemede görüşülmekte olan davadan vazgeçeceği, imar düzenlemesi sebebiyle arsasının yol gövdesinde kalan bölümünü belediyeye terkedeceği belirtildi. İmar plan tadilatının ardından eski Sümerbank binasının yanındaki arsaya, içinde sanat ve sergi salonlarının da bulunduğu bir hizmet binası yapacaktı.
 
Uzun süren dava sürecinin ardından Yargıtay, bedeli 15 milyon 291 bin 200 lira olan arazi için kanuni faizleriyle birlikte belediyeyi, 42 milyon 54 bin lira ödemeye mahkum etti. Yargıtay ilamında paranın davalıdan alınıp davacıya verilmesi, ayrıca Ziraat Bankası'nın fazlaya ilişkin talebinin reddi, dava konusu arazinin de belediyeye devri kararlaştırıldı.

 
(CİHAN)