Hakkari merkezde 14 Şubat 2011'de yapılan basın açıklaması sonrası izinsiz gösteri yapıp sözde PKK kontrol noktası kuran gruba polis müdahale etmiş, eylemde 22 yaşındaki Süleyman Bayram'ın polise atacağı molotof elinde patlamıştı. Hastaneye kaldırılan ve burada tedavisi tamamlanan Bayram, gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Süleyman Bayram hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'PKK Kongre Gel terör örgütü propagandası yapmak', 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından dava açıldı. Mahkeme yaklaşık 7 ay önce karar verdi.

Yargıtay'a gönderilen dava dosyasında Süleyman Bayram için istenen PKK Kongre Gel terör örgütü propagandası yapmak suçundan bir yıl 8 ay, görevi yaptırmamak için direnme suçundan bir yıl 8 ay, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan 7 yıl 6 ay, izinsiz patlayıcı madde bulundurmaktan 6 yıl 6 ay 20 gün olmak üzere toplam 16 yıl 20 gün hapis cezasını onadı.

Yargıtay kararında 'Süleyman Bayram'ın silahlı terör örgütü KCK-PKK adına yapılan yasa dışı gösteriye KCK-PKK-ASAYİŞ grubu adına katılıp KCK-PKK-HPG yazılı kalkanlar önünde yer alan, olaya müdahale etmek isteyen güvenlik kuvvetlerine atmak istediği yakıcı madde (molotof kokteyli)'nin elinde patlaması sonucu yaralanması nedeniyle gittiği hastanede yakalandığı anlaşılan sanık hakkında yapılan yargılama sonunda toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçlarının sübutu kabul, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasıfları tayin edilmiş, cezaları azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosya kapsamına göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün onanmasına karar verildi' diye yazıldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararında, sanığın silahlı terör örgütü KCK-PKK adına yapılan yasa dışı gösteriye KCK-PKK-ASAYİŞ grubu adına katılıp 'KCK-PKK-HPG' yazılı kalkanlar önünde yer alan, olaya müdahale etmek isteyen güvenlik kuvvetlerine atmak istediği molotof koteylinin elinde patlaması sonucu yaralanması nedeniyle gittiği hastanede yakalandığı belirtildi. Sanık hakkında yapılan yargılama sonunda toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçlarının sübutu kabul edilerek, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasıfları tayin edildiği ifade edilerek, cezaları azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınarak, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedildiği bildirildi. Kararda, incelenen dosya kapsamına göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmediğinden sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddedilerek hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildiği kaydedildi.

Daha önce KCK'yı silahlı terör örgütü olarak değerlendiren ve bu kararı Yargıtay tarafından da onaylanan Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce de molotof kokteyli ile ilgili emsal bir kararın altına imza atmıştı. Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2010 tarihinde 4 adet molotof kokteyli ve molotof yapımında kullanılan havai fişeklerle yakalanan 2 sanığa, 'terör örgütüne silah sağlamak' suçundan 12 yıl 6'şar ay hapis cezası vermiş ve bu kararla molotof kokteyli silah kapsamına alınmıştı.




Cihan