KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay verdiği kararla dinleme kayıtlarının kullanım alanını genişletiyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, uyuşturucu madde ticareti suçundan dolayı verilen mahkeme kararlarına dayanılarak yapılan telefon dinlemelerinin, dinleme kararında olmamasına rağmen sanıkların işledikleri ortaya çıkan diğer suçlar için de delil olabileceğine karar verdi. Genel Kurul bu gerekçeyle 10. Ceza Dairesi'nin "dinleme kararı hangi konuda verilmişse mahkümiyetin de sadece o suçlardan verileceğine" ilişkin kararını kaldırdı.

Genel Kurul'un kararına konu dava şöyle gelişti: Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 sanığı 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve örgüt faaliyeti çerçevesinde uyuşturucu ticareti yapmak' suçlarından mahkum etti. Ancak Yargıtay 10. Ceza Dairesi, sanıklar hakkında "uyuşturucu madde ticareti yapmak" suçunu işledikleri iddiasıyla telefon dinleme kararı alındığına dikkat çekerek, "örgüt kurma veya örgüte üye olmak suçları" yönünden dinleme kararı bulunmadığını, bu yüzden dinleme kayıtlarının bu suçlar açısından hukuka aykırı delil olarak kabul edileceğine karar verdi.

Başsavcılık itiraz etti

Kararda "Sanıklar hakkında 'uyuşturucu ticareti yapma' suçu nedeniyle dinlenen telefon görüşmeleri ancak bu suç yönünden delil olarak kullanılabilir. 'Örgüt kurma veya örgüte üye olma' suçları yönünden dinleme kararı bulunmadığından, telefon konuşmaları bu suçlarda delil olarak kullanılmaz" denildi. Daire bu gerekçeyle mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Başsavcılık itirazında şöyle denildi:

"Suçların vasıflandırılmasını ve detaylı olarak şüpheliler tarafından hangi suçların işleneceğini belirlemeyi kolluktan beklemek, kolluk kuvvetlerine hakimlerin yetkisini vermek anlamına gelecektir. Suçun vasıflandırılması kolluktan beklenecekse savcılıklara da ihtiyaç kalmayacaktır. Mahkemelere de kolluk tarafından tespit edilen ve vasıflandırılan suçlardan dolayı sadece hüküm kurmak kalacaktır." İtirazda, dinleme kayıtlarının hukuka aykırı delil niteliğinde olmadığı belirtilerek Daire'nin kararının kaldırılması istendi.

Telekulağın alanı genişledi

Başsavcılığın itirazını geçen hafta görüşen Ceza Genel Kurulu, itirazın kabulüne karar vererek dosyanın Daire'ye gönderilmesine karar verdi. Böylece hangi suç için telefon dinleme kararı verilmişse, kayıtların sadece o suç için kullanılabileceğine ilişkin önemli bir karar kaldırılmış oldu.