Meksika, Kito Büyükelçiliği'ne silahlı baskın düzenleyen Ekvador'u, Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı mercii konumundaki Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) şikayet etti. 

Uluslararası Adalet Divanı'ndan yapılan açıklamada, Meksika'nın Ekvador'a karşı UAD'da dava açtığı teyit edildi ve geçen haftaki büyükelçilik baskının BM'nin diplomatik ilişkilerle ilgili anlaşmasını ihlal ettiği bildirildi.

Ekvador polisi, eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için Aralık 2022'den bu yana kaldığı Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine 5 Nisan tarihinde baskın düzenlemişti.

Baskın, Güney Amerika ülkesine karşı küresel tepkiye ve kınamaya yol açarken, Ekvador ve Meksika arasında diplomatik kopuşa neden olmuştu. 

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, yaptığı açıklamada, büyükelçilik baskınıyla Ekvador'un uluslararası hukukun temel ilke ve kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

UAD'a şikayet ettikleri Ekvador'un, uluslararası toplum önünde Meksika'dan özür dileyene kadar BM üyeliğinin askıya alınmasını talep ettiklerini dile getiren Barcena, "Uluslararası hukuka rağmen büyükelçiliğimizin dokunulmazlığı net bir şekilde ihlal edildi. Elçilikte görevli diplomatlarımız saldırıya uğradı. Ekvador, yaptıklarından ötürü yargılanmalı." ifadelerini kullandı.

Ekvador'a emsal teşkil edecek bir ceza verilmesi gerektiğini aktaran Bakan Barcena, böylesi baskınların yinelememesi için uluslararası toplumun Ekvador'u açık şekilde kınamasının önemli olduğunu söyledi. 

Ayrıca Barcena, Ekvador ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldıklarını ve ticari ilişkileri de durdurmaya karar verdiklerini kaydetti.

Büyükelçilik dokunulmazlığı, uluslararası hukukun temel prensiplerinden biri olarak kabul ediliyor. Söz konusu dokunulmazlık, bir devletin başka bir devlete akredite ettiği büyükelçilik ve konsolosluk personelinin, çalışmalarını engelleyecek yasal müdahalelerden korunmasını sağlar. Keza büyükelçilik yerleşkesi, büyükelçilik personeli ve diplomatların aileleri de, diplomatik dokunulmazlığa sahiptir. Viyana Sözleşmesi ile güvence altına alınan yasal koruma, ev veya ofislerine yönelik aramaları, hukuki takibatı veya diğer işlemleri yasaklıyor. (Euronews)