İlk Hukuki Müzakere Toplantısı (HMT) yarın (Cumartesi) İstanbul Green Park Otel’de yapılacak. İki gün sürecek toplantıya 98 idari yargı mensubu katılacak. Bu toplantılarla benzer suçlara bakan mahkemelerin İstanbul’da başka, Van’da başka karar vermelerinin engellenmesi, haksız tutuklamaların, hak ihallerinin ve yanlış kararların önüne geçilmesi hedefleniyor. 


Kritik konu başlıkları

Yargıtay’ın önerdiği müzakare edilecek bazı kritik konu başlıkları şöyle:

“Tutuklama, tutuklamanın devamı, tutuklamaya alternatif koruma tedbirleri, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası’na muhalefet, Cinsel suçlar, Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, Fuhuş, Bilişim suçları, Tutuklama, tutuklamanın devamına, tutuklamaya alternatif koruma tedbirlerine ilişkin kararlar, İletişimin tespiti, teknik araçlarla izleme gibi tedbir kararları.”

Bayram: İki yılda uygulama birliği sağlanacak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Muzaffer Bayram, hurriyet.com.tr’ye verdiği röportajda projenin ayrıntılarını anlattı. Bayram, 2014’e kadar yılda iki kez yapılacak müzakere toplantılarıyla yargıda uygulama birliğinin sağlanması ve temyiz kültürünün oluşturulmasının hedeflendiğini açıkladı. 

İlk etapta 526 hakim savcı katılıyor

Bayram, 15 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Konya, Afyon, Erzurum İzmir ve Ankara’da düzenlenecek toplantılara toplam 526 hakim-savcı katılacağını açıkladı. 

Bayram, HMT’yi şöyle anlattı:

Yasal çözüm de önerilecek

“HMT’de Kanunlar Genel Müdürlüğü’nden arkadaşlar da olacak. Hukuki sorunların tespitinden sonra çözüm neyse yönetmelik, kanun, anasaya değişikliği gerekiyorsa bunlar yapılacak. İçtihat birliği çözecekse o sağlanacak. Bu projeden hem kürsü hem Yargıtay-Danıştay istifade edecek.

20 yıllık hakimler bile bazı şeyleri yanlış biliyor

Daha önceki dönemde Yargıtay meslek içi kursları yapıyorduk. Bu eğitimden döndüklerinde, ‘20 yıldır hakimlik yapıyorum birçok şeyi yanlış biliyormuşum, hukuk dünyasına yeniden doğdum’ diyenler oldu. 12 bin hakim-savcıyı Ankara’ya getirip Yargıtay eğitimden geçirmek mümkün değil. HMT projesi aslında kürsü ile Ankara’yı buluşturan, karşılıklı müzakare ve beyin fırtınası ile hukuki hataların en aza indirilmesi, gençlerden yeni fikirlerin alınırken, eksik bilgilerinin de Yargıtay ve Danıştay mensuplarınca tamamlanmasını amaçlayan yeni bir hizmet içi eğitim modeli. 

Yeni arkadaşların önünü açmak istiyoruz

Yeni başlayan hakim savcılar da donanımlı, dil bilen, AİHM kararlarını izleyen arkadaşlar. Ama eksik bilgiden kaynaklanan bir yanlışların olmasını istemiyoruz. Yeni başlayan arkadaşların önünü açmak istiyoruz. Beyin fırtınası şeklinde hukuki müzakare toplantılarını planladık. O bölgede görev yapan hakim savcıların hukuki konuları görüşmelerini ve iletişim kurmalarını istiyoruz. Burada konuşan hakim ve savcılar daha sonra da abi-kardeş ilişkisi içinde birbirlerine soruyorlar, yanlışlar azalıyor. 

2014’e kadar dört toplantı

HMT’leri her yıl ilkbahar ve sohbaharda yılda iki defa yapmayı planlıyoruz. Toplantının sonunda her grup kendi değerlendirmesini sunacak, sunum yapacaklar ve raporlanacak. Bu raporları, internet sayfamızda yayınlayacağız. 2014’ün yazına kadar yapılacak dört toplantıda uygulama birliğini sağlamak istiyoruz. 

Kimse mağdur olmasın

Hakkari’de aynı suçtan davada karar doğru verilirken, Van’da hatalı verilen karar yüzünden vatandaş mağdur olmasın istiyoruz. Bu zaman, emek ve hak kaybına neden oluyor. Bu projeyi adalete olan güvenin artırılması projesi olarak düşünüyoruz.

Hakimler Yargıtay’a içtihat değiştirtmiş

İcra davalarına bakan kürsü hakimleri toplanıp Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’ne gelmiş. Yargıtay’ın içtihadı, ‘Belediye mallarının haczedilemez’ şeklindeydi ama Yargıtay üyelerini aksi yönde ikna etmişler. Her zaman Yargıtay doğrusunu yapıyor diye birşey yok. Hukuk canlı yaşıyor.”


Hürriyet