Meclis’ten geçen ‘Yargı Hizmetleri ile ilgili olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’ ile Danıştay ve Yargıtay’a seçilecek hakim ve savcılara 20 yıl şartı getirilmesi, huzursuzluğa neden oldu.
 
Yargıtay ve Danıştay üyeliği için 20 yıl şartı aranırken, idareden gelenler ve Cumhurbaşkanı’nın atayacağı isimler için ise 15 yıl şartının korunması, hukukçuların eleştirilerine neden oldu. Bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan hukukçular, herkes için aynı kıdem şartı olması gerektiğini vurguladı. Danıştay Genel Kurulu’nda başkanlık için aday çıkmamasının gerekçelerinden biri olarak da gösterilen düzenlemeye hukukçuların eleştirileri şöyle oldu:
 
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu: Danıştay’a üye olabilmek için 20 şartı getirilmişken idare ve Cumhurbaşkanı tarafından atanacak üyeler için 15 yıl şartının korunmuş olması adil bir durum değildir. İkilik ve adaletsizlik sayılır o nedenle huzursuzluk konusu olabilir.
 
ANAYASA’YA AYKIRI
 
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya:Yıl şartı eşit olması gerekiyor. Farklı uygulamalar olursa bu durum Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olacaktır. Eğer bu düzenleme Anayasa Mahkemesi’ne götürülürse mahkemeden dönecektir.
 
Emekli DGM Savcısı Mete Göktürk: Yapılan düzenleme eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu 20 yıl şartının getirilmesi adil değildir. Bu konuda bir kıdem aranacaksa herkes için aynı şartın uygulanması adalet ilkesi açısından doğru olacaktır.
 


ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ