Adalet Bakanlığı, anlaşmalı boşanma davasında çıkan kararın erken tebliği amacıyla kalem memuruna tebligat masrafı için 50 TL bırakan avukat Hatice Bayram hakkında ‘rüşvet’ iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verdi. Bayram’ın para verdiği kalem memuru M.A.O. da 'rüşvet almak' suçlamasıyla İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Bayram’ın avukatı Turgut Kazan, "Rıza Sarraf hakkında takipsizlik kararı verilirken, bu soruşturmaya izin verilmesi ayıptır. 52 yıllık bir avukat olarak böyle bir ülkede yaşadığım için utanıyorum” diyor. 

DAVA KONUSU OLAY NEYDİ?

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, 10 Ekim 2013’te anlaşmalı bir boşanma davasını sonuçlandıran avukat Hatice Bayram, mahkeme kalemine gitti. Gerekçeli kararın yazılıp kesinleşmesi için mahkeme personeliyle görüştü. Bayram, anlatımına göre kararı yazmakla görevli M.A.O. adlı memurun önündeki dosyanın içerisine, tebligat masrafları için, 50 TL bıraktı. Avukat Bayram, teşekkür edip ayrılırken, parayı cebine koyduğu iddia edilen M.A.O. hakkında tutanak tutuldu. Bayram, alınan savunmasında, “Tebligat masrafı için ve bozuk parası bulunmadığından 50 TL ödediğini” söyledi. Bayram, “Bir anlaşmalı boşanma davasında, üstelik karara çıkmışken, yazım ve tebliğ aşamasında ne gibi bir menfaat olabileceği anlaşılamamaktadır" dedi. Buna karşın Bayram ve M.A.O. hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 252/1. maddesi gereğince “rüşvet” iddiasıyla dört yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Bayram’ın avukatı Turgut Kazan, davanın görüldüğü İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde mahkemeye başvurarak, soruşturmanın avukatlık görevinden dolayı açıldığını, dolayısıyla Avukatlık Kanunu’na göre Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini, izin alındıktan sonra dava açılabileceğini kaydetti. Mahkeme itirazı haklı bularak, Bayram’ın dosyasını ayırdı ve izin için bakanlığa gönderdi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 23 Aralık 2014’te Bayram hakkında soruşturma izni verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Bayram’ı tekrar ifadeye çağırdı. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Avukat Turgut Kazan, bu aşamadan sonra savcılığın rapor hazırlayıp kovuşturma izni için evrakı Adalet Bakanlığı’na göndereceğini, bakanlık izin verdiği takdirde dosyanın en yakın ağır ceza savcılığına iletileceğini kaydetti. Hazırlanacak iddianamenin son soruşturma izni için ağır ceza mahkemesine yollanacağını anlatan Kazan, burada dava açılıp açılmayacağına karar verileceğini söyledi. Kazan, 17-25 Aralık soruşturması kapsamında alınan Rıza Sarraf'a ait ifadede milyonlarca dolar ve Euro’dan söz edildiğini hatırlatarak, “O paraların ne amaçla verildiğini düşünüyorum. Şimdi bu izni de o ifadenin yanına koyuyorum. Ve 52 yıllık bir avukat olarak böyle bir ülkede yaşadığım için utanıyorum” diyor.

(İsmail Saymaz / Radikal)