Anayasa Mahkemesi'nin uzun bir aranın ardından geçtiğimiz hafta çalışmalarına başladığı öğrenildi. AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın üyelere Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin uyum yasasının "çıkmasının vakit alacağını" ilettiği ve bu nedenle yüksek mahkemenin toplanmasına karar verildiği ortaya çıktı.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi uzun bir aranın ardından geçtiğimiz hafta toplanmaya başladı. Toplanma kararını Başkan Haşim Kılıç'ın Anayasa değişikliğinden sonra yapısı değiştirilen AYM'nin yeni yapısına ilişkin "uyum yasasının çıkmasının zaman alacağını" üyelere bildirdiği ve bu gerekçeyle yüksek mahkemenin geçen hafta toplanmaya başladığı öğrenildi. Başkan Kılıç, ayırca Anayasa Mahkemesi'nin önünde çok sayıda dosya bulunması nedeniyle de bu kararı aldı. AYM önünde, onbinlerce işçiyi ilgilendiren 4/C yasasının iptali istemi bulunuyor.

-VURAL'IN BAŞVURUSU DA ETKİLİ OLDU-

Öte yandan, Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, 2007 yılında yapılan seçimlerde milletvekillerine seçimden sonraki 3 ayı kapsayan maaşların ödenmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Danıştay 11. Dairesi, aylık ödenek ve yollukların, seçimlerin yenilenmesinden sonra TBMM üyeliği sıfatı sona erenlerden geri alınmasını engelleyen TBMM Üyelerine Ödenecek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun'un "Hak Kazanma ve Ödeme" başlıklı 6. maddesinin 3. cümlesinde yer alan "ve çeşitli sebeplerle genel seçimin yenilenmesi" ibaresinin Anayasaya uygunluğunun denetlenmesi gerektiğine karar vermişti. Fakat, AYM söz konusu başvuruyu 2 yıldır karara bağlamamış ve geçtiğimiz haftalarda "çalışmama" kararı almıştı.

Avukat Sedat Vural, Anayasa Mahkemesi'nin "çalışmama kararı" aldığı yönündeki iddialara mahkemeye yaptığı başvuruyla tepki göstermişti. Vural, yüksek mahkemeye yaptığı başvuruda, AYM'nin böyle bir karar almasının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunmuş ve "Mevcut "Anayasa Mahkemesi Kuruluş Yasası' ve "Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü' gereği toplantıların yapılması Anayasal ve Yasal görevdir" demişti. Yüksek Mahkeme'nin Vural'ın yaptığı söz konusu başvuruyu da göz önüne aldı. Vural, Anayasa'nın 177'inci maddesi ile 149'uncu maddesini başvurusuna dayanak oluşturmuştu.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)