Antalya Barosu Başkanlığı'na kayıtlı 700'e yakın avukat, saat 18.30'da Konyaaltı Caddesi'ndeki müze önünde toplanarak, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yol boyunca avukatlara vatandaşlar alkışlarla destek verdi. Slogan atan avukatlar adına Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı açıklama yaptı. Taksim Gezi Parkı'ndaki eyleme destek vermek amacıyla 11 Haziran'da İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde açıklama yapan avukatlara müdahale edilmesi ve adliye içerisinde 50'yi aşkın avukatın gözaltına alınmasını kınayan Alper Tunga Bacanlı, şöyle konuştu:

"Hiçbir demokratik rejimde kabul edilemeyecek, görmezden gelinemeyecek şekilde, meslektaşlarımızın yaşam ve görev alanı olan adliyede yaka paça gözaltına alınmaları, hukuka aykırı bir şekilde yükselen polis şiddetinin son duraklarından biri olmuştur. Sokaklarda çivili sopalarla korku salan zihniyet, nihayet adalet saraylarına kadar elini uzatmıştır. Bu uygulamaya göz yumanlar, bir gün aynı şiddete maruz kalabileceklerini unutmamalıdır. Yargının en temel ve en kutsal unsuru savunmayı temsil eden avukatlara layık görülen bu muamele bizleri derinden yaralamıştır."

HİÇ KİMSE GÜVENDE DEĞİL

Cumhuriyet Meydanı'nda eylemlerini sürdüren vatandaşların da destek verdiği basın açıklaması şöyle devam etti:

"Düşünce ve kanaatlerin açıklanması, kamuoyu yaratmak maksadıyla, şiddete başvurmadan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Savunma örgütü barolar, hukuksuz ve kanunsuz hiçbir eylemin yanında olmayacağı gibi şiddete yönelmeyen her türlü demokratik eylem ve tepkinin yanındadır. Aynı şekilde yakalama, gözaltı her türlü kolluk işlemini denetlemek ve nezaret etmek görevimizdir. Polise direnmeyen meslektaşlarımızın sürüklenerek gözaltına alınması, bu cesaretin sergilenmesi manidardır. Adliye binasında güvencesi olmayan avukatların var olduğu bir ülkede artık hiç kimsenin güvenliğinden söz edilemez. Demokrasi, tahammül, hakkaniyet ve vicdanla vücut bulur, sınırlarını ise sadece yasalar değil, ortak akıl ve temel insan hakları çizer. Otoriter uygulamaların kimseye fayda sağlamadığı, ama arkasında sayısız gözyaşı ve yıkım getirdiği, tarihsel birçok örnekle sabittir. Antalya Barosu olarak meslektaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Meslektaşlarımıza bu muameleyi layık gören idarecilere tek bir sözümüz vardır. Yazıklar Olsun."

Baro Başkanı Bacanlı ayrıca Antalya'da gözaltına alınanlara destek vermek amacıyla gidilen polis merkezinde gördükleri şiddeti de alandakilere anlattı.




DHA