Zeynep Tuğrul 

2 MİLYON AVRO’LUK PROJEYLE 7 AVRUPA ÜLKESİNDE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ ALDILAR

Yargı reformu çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, değiştirilen yasa hükümlerinin askeri hakim ve savcılarca doğru yorumlanıp, uygulanması için AB Bakanlığı en az yasa değişikliği kadar önemli bir projeye imza attı. AB Bakanlığı’nın koordinasyonunda, 370 kişiden oluşan askeri hakim, savcı ve adli müşavir, Fransa başta olmak üzere, 7 Avrupa ülkesinde, 26 ay boyunca demokrasi ve insan hakları eğitimi aldı.

2 milyon Avro’luk proje yapıldı

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkısıyla gerçekleşen “Askeri Hakimlerin ve Savcıların İnsan Hakları Konularında Eğitimi Projesi”, tümünü Avrupa Konseyi’nin hibe ettiği 2 milyon Avro’ya maloldu. Proje kapsamında, Türk askeri yargı sisteminin 370 üyesi, 26 ay boyunca, Strazburg (Fransa) başta olmak üzere, İspanya, Norveç, İtalya, İsviçre, Danimarka, Macaristan ve Polonya’da demokrasi ve insan hakları eğitimi aldı.

50 hakim eğitmen sertifikası aldı

26 ay boyunca devam eden, 14 sıralı seminer şeklinde düzenlenen eğitim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin işleyişi ile diğer Avrupa Konseyi üyesi ülkelerdeki sistemlerin, uluslararası insan hakları standartlarına uyumu konularında yoğunlaştı. Eğitimin sonucunda 50 askeri hakim, savcı ve adli müşavir, ulusal eğitmen sertifikası da aldı. Böylelikle, proje sadece şu an görevde olan askeri yargı mensupları ile sınırlı kalmayacak; proje ile elde edilen bilgi ve deneyim, daha sonraki süreçte de yeni askeri hakim ve savcılara aktarılarak, süreklilik kazanacak.

Yasaların doğru uygulanması için

Projenin amacı ile ilgili STAR’a bilgi veren AB Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Bu proje ile inanıyorum ki askeri yargı mensuplarımızın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı ile ilgili bilgi birikimleri ve uygulama kapasiteleri, olduğundan daha ileri bir seviyeye çıkmıştır. Eğitim ile birlikte, askeri yargı mensuplarının temel hak ve hürriyetlere ilişkin hükümleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda olacaktır” dedi. “Sessiz devrim niteliğinde reformlara imza attık” diyen AB Bakanlığı yetkilisi şöyle devam etti: “Gerçekleştirilen reformların ya da değiştirilen yasa hükümlerinin doğru biçimde yorumlanması ve uygulanması gerekmektedir. Bu noktada başta hakim ve savcılar olmak üzere herkese büyük sorumluluk düşmektedir. Zira askeri yargının değerli hakim, savcı ve hukuk müşavirleri bu proje kapsamında yapılan faaliyetler ile insan hakları konularında daha da yetkin gelmişlerdir.”