Toplam 5 bölgeye bin 526 hakim, bin 171 Cumhuriyet savcısı, 12 ağır ceza mahkemesi başkanı; 12 Cumhuriyet başsavcısı atayacak.

Hakim ve savcıların taleplerini alan HSYK, talep, süre, mazeret ve disiplin nedenleri ile 2012 yılı yaz kararnamesinde muhtemel ataması yapılacak olan hâkim ve savcıları belirledi. Salışmalar neticesinde 2012 yılı adli yargı yaz kararnamesi atamalarında esas alınmak üzere hazırlanmış olan listeler, kararname kapsamında olanlara, taleplerine uygun atanabilmelerini sağlamak ve daha gerçekçi tercihte bulunabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla duyuruldu.

Listelerde belirtilen yerler ve sayıların kesin olmadığı, bu yerler haricindeki başka mahallere atama yapılmasının da söz konusu olabileceği belirtildi.

İkinci bölgede görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından ikinci bölgede toplam beş yıldan az çalışanlar, atanma talebi yoksa, listeye dâhil edilmedi. Ancak birinci bölgedeki ihtiyacın bu şekilde karşılanamaması halinde talebi olmasa dahi ikinci bölgede en çok çalışandan başlamak üzere birinci bölgelere resen de atama yapılabileceği hatırlatıldı.

Üç, dört ve beşinci bölgelerde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından yerinde kalmak isteyenler bu aşamada atama planlamasına dahil edilmedi. Ancak üst bölgelerdeki ihtiyaçların bu şekilde karşılanamaması halinde yerinde kalmak istese dahi bulunduğu bölge statüsünde en çok çalışandan başlamak üzere üst bölgelere atamaları yapılabilecek.

İLK İLANDA BAŞVURU YAPMAYAN İKİNCİ İLANDA TERCİH YAPAMAYACAK

İlk ilan üzerine atanma talebinde bulunan hâkim ve savcılar, ikinci ilan üzerine ilave tercihte de bulunabilecek. İlk ilanda belirtilen süre içerisinde talepte bulunmayan veya süre ve hizmet gerekleri nedeniyle kararname taslağında yer almayan hâkim ve savcıların ikinci ilan üzerine yapacakları başvurular ise dikkate alınmayacak.

İlave tercihte bulunmak isteyenlerin, 4 Mayıs 2012 günü mesai bitimine kadar elektronik imza ile ikinci başvuru formlarını göndermeleri gerekiyor.(Cihan)

T.C.
HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU
BİRİNCİ DAİRE BAŞKANLIĞI

      27/04/2012

 

2012 YILI ADLİ YARGI YAZ KARARNAMESİNE İLİŞKİN
İKİNCİ DUYURU

 

2012 yılı adli yargı yaz kararnamesi çalışmalarında esas alınmak üzere 16/03/2012 tarihinde yapılan duyuruda atanma talebinde bulunacak hâkim ve Cumhuriyet savcılarının tercihlerini yaparken dikkate alabilmeleri amacıyla, adli yargıda duyuru tarihi itibarıyla atama yapılması planlanan münhal yerlere ilişkin listeler ilan edilmişti.

Aynı duyuruda hâkim ve savcılarımızın belirtilen tarihe kadar yapacakları başvurular sonucu boşalması muhtemel yerler ile yeni mahkeme kurulması gereken yerlerin ikinci ilan ile duyurulacağı belirtilmişti.

Bu çerçevede, meslektaşlarımızın taleplerinin alınmasının ardından, talep, süre, mazeret ve disiplin nedenleri ile 2012 yılı yaz kararnamesinde muhtemel ataması yapılacak olan hâkim ve savcılar tespit edilmiştir.

Bütün bu çalışmalar neticesinde 2012 yılı adli yargı yaz kararnamesi atamalarında esas alınmak üzere hazırlanmış olan listeler, kararname kapsamında olan meslektaşlarımızın taleplerine uygun atanabilmelerini sağlamak ve daha gerçekçi tercihte bulunabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla ekte duyurulmuştur.

Bu kapsamda;

1- Ekteki listeler; talep, süre, mazeret ve performans nedenleri dikkate alınarak yapılması muhtemel atamalar ile mahkeme kurma-kaldırma ve ilave hâkim-savcı ihtiyaçlarının birleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. 16/03/2012 tarihinde yayımlanan listeleri de içermektedir.

Listelerde belirtilen yerler ve sayılar kesin olmayıp, bu yerler haricindeki başka mahallere atama yapılması söz konusu olabileceği gibi, var olan yerlere de atama yapılamayabilecektir.

2- İkinci bölgede görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından ikinci bölgede toplam beş yıldan az çalışanlar, atanma talebi yoksa, listeye dâhil edilmemişlerdir. Ancak birinci bölgedeki ihtiyacın bu şekilde karşılanamaması halinde talebi olmasa dahi ikinci bölgede en çok çalışandan başlamak üzere birinci bölgelere resen atama yapılabilecektir.

3- Üç, dört ve beşinci bölgelerde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından yerinde kalmak isteyenler bu aşamada atama planlamasına dahil edilmemişlerdir. Ancak üst bölgelerdeki ihtiyaçların bu şekilde karşılanamaması halinde yerinde kalmak istese dahi bulunduğu bölge statüsünde en çok çalışandan başlamak üzere üst bölgelere atamaları yapılabilecektir.

4- Ayrıca, atama yapılmasının planlanması nedeniyle listede bulunmasına rağmen, hizmet gereği ilgilinin yerinde bırakılması da söz konusu olabilecektir. Bu durumda, ataması planlanan ilgilinin yerine de atama yapılamayacaktır.

Örnek: B adliyesinde görev yapan tayini muhtemel hâkimin, sonradan ortaya çıkan Yönetmeliğe uygun mazereti veya hizmet gereği olarak bu yerde bırakılması nedeniyle, Listede bulunan B adliyesi hâkimliğine atama yapılamayabilecektir.

5- Meslektaşlarımız tarafından çokça talep edilen bir kısım mahallere yapılacak atamalarda esas alınmak üzere hukuk ve ceza mahkemelerine ilişkin ayrı bir liste (Ek 3) hazırlanmıştır. Bu yerlere ilişkin olarak ihtiyaç duyulan hukuk ve ceza hâkimlikleri ayrı ayrı belirtilmiştir. Buralara yapılacak atamalar ihtiyaç nispetinde, talepte bulunan hâkimlerin hukuk veya ceza mahkemesi hâkimi olup olmadıklarına bakılarak yapılacaktır. Bu nedenle meslektaşların taleplerinde bu ayrımı göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Örnek: A adliyesinde sadece ceza mahkemesi hâkimliğine ihtiyaç bulunmakta ise bu yere yalnızca ceza hâkimlerinden talep edenler arasından atama yapılacaktır.

6- Ek 3 ve 4 sayılı listeler, sadece boş olan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlıkları, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesince ilaveten kurulmasına karar verilen Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlıklarından oluşmaktadır.

7- İlk ilan üzerine atanma talebinde bulunan hâkim ve savcılarımız, ikinci ilan üzerine ilave tercihte bulunabileceklerdir. İlk ilanda belirtilen süre içerisinde talepte bulunmayan veya süre ve hizmet gerekleri nedeniyle kararname taslağında yer almayan hâkim ve savcılarımızın ikinci ilan üzerine yapacakları başvurular dikkate alınmayacaktır.

8- İlk dilekçede belirtilen yerler meslektaşlarımızın kararname çalışmasındaki ilgili bölümüne işlenmiş olduğundan, ikinci başvuruyu yapacak olan meslektaşlarımızın ilk dilekçelerinde belirttiği yerleri tekrarlamamaları kararname çalışmalarının daha hızlı ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.

9- İlave tercihte bulunmak isteyen meslektaşlarımızın 04/05/2012 günü mesai bitimine kadar 16/03/2012 tarihli duyuruda belirtilen yönteme uygun olarak elektronik imza ile ikinci başvuru formlarını göndermeleri gerekmektedir.

10- Atama taleplerinin Genel Sekreterliğimiz Kararname Bürosuna ulaşıp ulaşmadığı hususu üç ayrı usulle öğrenilebilecektir.

a- Talep formu ekranından “Talep Formunu Sorgula” butonuna basarak gelen ekrana dilekçe tarihi girilerek sorgula butonuna basılarak dilekçenin durumu öğrenilebilmektedir.

b- Telefon numarası HSYK’da mevcut olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının gönderdikleri formun Kararname Bürosuna ulaşması halinde, SMS ile talebinin durumu bildirilmektedir.

c- Telefon numarası HSYK’da mevcut olan ve olmayan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının gönderdikleri formun Kararname Bürosuna ulaşması halinde ab(sicilno)@adalet.gov.tr adresine e-posta yolu ile talebinin durumu bildirilmektedir.

Bunlara ilaveten; tayin talebinde bulunup dilekçesinin durumu hakkında SMS veya e-posta yolu ile herhangi bir bildirim almayan meslektaşlarımız, 07/05/2012 günü 0.312.204 13 93 – 94 nolu telefonlardan bilgi alabileceklerdir.

Meslektaşlarımıza saygı ile duyurulur.

 

EK 1: Hakim 1, 2, 3, 4 ve 5 inci Bölgeler Listesi

EK 2: Cumhuriyet Savcısı 1, 2, 3, 4 ve 5 inci Bölgeler Listesi

EK 3: Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlıkları Listesi

EK 4: Cumhuriyet Başsavcılıkları Listesi

EK 5: En Çok Talep Edilen Birinci Bölge Yerlere İlişkin Hukuk-Ceza Ayrımı Listesi

 


hukukihaber.net