İLK BAŞÖRTÜLÜ FOTOĞRAFLA AVUKATLIK RUHSATI ALAN ASLAN

CUMHURİYET tarihinde başörtülü fotoğrafla Türkiye Barolar Birliği’nden avukatlık ruhsatnamesi alan ilk isim olan Avukat Betül Aslan “89 yıl sonra verilen bu haktan ötürü mutlu olmam gerekirken utanıyorum” dedi. Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları’ndaki ‘başı açık’ şartının Danıştay tarafından iptal edilmesinden sonra Ağrı Barosu’na kaydolarak başörtülü fotoğrafla avukat ruhsatı alan Aslan, kararın kendisi için çok şaşırtıcı olduğunu söyledi. Betül Aslan, şunları söyledi:

“Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 2010’da bitirdim. Okurken de başörtüsü nedeniyle zorluklar yaşamıştım. Okulu bitirince ‘Nasılsa avukatlık ruhsatı alamam’ diye düşünüp üzülüyordum. Üç yıl başvurmadım. Danıştay’ın başörtülü avukatlara yönelik kararını gördüm. Ağrı Barosu’ndan başvurdum. Başkan Artuk da beni yönlendirdi. Açıkçası Türkiye Barolar Birliği’nin bu ruhsatı onaylayacağını düşünmemiştim.”

Korkuya hacet olmadığı görüldü

Karardan ötürü buruk bir mutluluk duyduğunu belirten Betül Aslan, “Şimdi hedefim Bursa’ya gidip orada zamanında başörtüsünü çıkartarak ruhsatını alan ama bu haksızlığı geride bırakmak için harekete geçen arkadaşlarımla birlikte avukatlık yapmak. 89 yıl sonra verilen bu haktan ötürü mutlu olmam gerekirken ben utanıyorum. Bunca acı çekmeye değer bir yasak olmadığını herkes gördü. Başı açık fotoğrafla avukatlık ruhsatı alanlar da ruhsatı değiştirmek için harekete geçecekler. Artık kimsenin başvurusunun reddedileceğini sanmıyorum. Ben de davalara başörtülü olarak girip, modern yaşamın gereği olan insan haklarını savunmak istiyorum” diye konuştu.



Erdinç Akkoyunlu/Star