Oya ARMUTÇU

Hakim Karadağ, “Bizim kimsenin kıyafetiyle bir sorunumuz yoktur. Bu işin (avukatların duruşmaya türbanlı girmesi) çözüm yeri yasama organıdır, Türkiye Barolar Birliği’dir” dedi.   

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri de olan Hakim Karadağ HSYK’nın kendisiyle birlikte beş hakime daha türbanlı avukatları duruşmalara almadıkları için inceleme izni vermesine tepki gösterdi ve halk gibi yargı üzerinde de “korku imparatorluğu” yaratıldığını savundu. Karadağ şunları söyledi:
 
HSYK ÜYELERİ BAKANLIK BÜROKRATI GİBİ

“HSYK 2010 yılında yeniden yapılandırılmasından sonra sürekli Adalet Bakanlığı’nın bürosu gibi hareket etmiştir. Zira şu an HSYK üyesi olanları bakanlık listesine koyan kişi, o zamanın müsteşar yardımcısı ve şimdiki HSYK 1. Daire başkanıdır. HSYK üyelerinin sayın Başkana minnet borçları vardır ve göreve başladıklarından beri bakanlık bürokratı gibi davranmışlardır.

HALKTAN SONRA YARGIÇLAR

Bizler hukuki metinlere uygun davranıp, kararlar verdik, fakat HSYK, tam da SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın dediği gibi bizi ‘kürsüye çıkarmamak’ için ilk adımı atmış ve inceleme izni vermiştir. Siyasi aktörlerin yargıçlar üzerinden sorun çözme gayretinin bir parçası olmuştur. Bu nedenledir ki yargıç ve savcı meslektaşlarımız Yargıçlar Sendikası’na üye olmakta çekingen davranmaktadırlar. Sadece halk üzerinde değil yargıç ve savcılar üzerinde de bir korku imparatorluğu yaratılmıştır.

TESADÜF DEĞİL

Bir gazetenin 6 Haziran’dan beri sürekli aynı olayı değişik cümlelerle haber yaparak, gündeme getirmesi ve SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın televizyonda HSYK ve Adalet Bakanlığı üzerinden tehdit etmesinin ardından HSYK’nın başı kapalı avukatları duruşmaya almayan yargıçlar hakkında inceleme izni vermesinin bir tesadüf olmadığını düşünüyoruz.

ÇÖZÜM YERİ MECLİS VE TBB

Yargıçlar her zaman evrensel hukuk kurallarını uygulayacaklardır. Ne siyasi partilerin baskısı ne de Adalet Bakanlığı ve HSYK’nın inceleme-soruşturma yetkisini kullanmak suretiyle yarattığı baskı, yargıç ve savcıların hukuktan, yargı bağımsızlığından ve hukukun üstünlüğü ilkesinden sapmasına sebep olacaktır. Bizim kimsenin kıyafetiyle bir sorunumuz yoktur. Bu işin çözüm yeri yasama organıdır, TBB’dir. Yargıçlar Sendikası her türlü hukuksuzluğa karşı, yargıç ve savcılara yönelen inceleme ve soruşturma yapma şeklindeki baskılara karşı her zaman yargıç ve savcıların yanında olacaktır.”