Avukat Hasan Puluç kabartma yazılı çıktıların çok pahalı olduğunu söylüyor ve destek istiyor.

Antalya’da 46 yaşında avukat olan görme engelli Hasan Puluç, adliyede kabartmalı çıktı veren yazıcı ve oda kapılarının üzerinde kabartma yazılı levha olmamasının sıkıntısını yaşıyor. Puluç başta görme engelli AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva olmak üzere bütün siyasilerden ‘Engelliler için teşvik’ istiyor.

20 yıl önce Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıfında tek dersi kalan, harç parasını yatıramadığı için okuldan atılan Puluç, 2003 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan emekli oldu. 2008 yılında çıkan aftan yararlanarak üniversiteye dönen ve 2009’da mezun olan Puluç, bu yılın başında avukatlık ruhsatını aldı. Kendi hukuk bürosunu açan avukat Puluç, Antalya Barosu’nun atadığı davalarda 2009 yılında açılan Antalya Adalet Sarayı’nda 3 duruşmaya çıktı.

Zorluklara rağmen mesleğini en iyi şekilde yapmak için mücadele veren Hasan Puluç, dava dosyalarını bilgisayar ortamında dinleyerek takip ediyor.

Adliye binasında yaşadığı sorunları Avukat Puluç şöyle anlatıyor: “Adliye binasında odaları bulmakta güçlük çekiyorum. Odaların üzerinde kabartmalı yazı olmuş olsa rahat bir şekilde hareket edebileceğim. Bir gün sigara odasına diye girdiğim odanın hâkim odası olduğunu duydum. Bazen görme engelli olduğumu anlamadıklarında ise cahil insan durumuna düşüyorum. Adliye binasında bir avukat olarak cahil muamelesi görmek, gözlerimin görmemesinden daha büyük üzüntü veriyor” diye konuştu.



Toplumun önyargısı
Görme engelli olmasından dolayı henüz Antalya Barosu’nun atamaları dışında herhangi bir dava alamadığını belirten Puluç, bir defasında boşanma davası için gelenlerin görmediği için vazgeçtiğini söyledi. Puluç “Tek isteğim avukat olduğumun unutulmaması” dedi.

Avukat Puluç, görme engelli AKP Milletvekili Lokman Ayva’dan ve tüm siyasi partilerden isteklerini şöyle özetliyor: “Yaşam boyunca sıkıntı çektik. Görme engellilerin kullanabileceği her araç çok pahalı. Görme engelliler kendine lazım araçlara küçük taksitlerle ulaşabilsin. Kabartma yazının basıldığı kâğıtlar çok pahalı. Örneğin Hukuk Mahkemeleri Usul Kanunu isteyeceğim. Normal çıktısı 15, kabartma yazılı çıktısı 200 lira.

Adliyelerde merdiven başlarına kabartma yazı ile katı yazmak, levhaları kabartma yapmak, kabartma yazı alan bir yazıcı koymak zor değil.”





Radikal