30 bine yakın üyesiyle dünyanın sayılı baroları arasında yer alan İstanbul Barosu’nda seçim heyecanı start aldı. Bu yıl hayli çekişmeli geçeceğe benzeyen seçimler öncesi adaylığını açıklayan ilk grup, Hukukun Üstünlüğü Platformu oldu. Platformun adayı olarak boy gösteren tecrübeli avukat Rıza Saka, değişim vurgusunun ön planda olduğu bir açıklamayla İstanbul Barosu başkanlığına aday olduğunu açıkladı.


Saka, önceki akşam Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği kokteylle, Ekim’de yapılacak olan İstanbul Barosu seçimlerine adaylığını resmen açıkladı. Hukukun Üstünlüğü Platformu olarak uzun süredir İstanbul Barosu başkanlığını kazanmak için mücadele verdiklerini ifade eden Saka, İstanbul Barosu’nun mevcut yönetimini de sert bir dille eleştirdi. Mevcut yönetimin avukatların sorunlarına karşı ilgisiz ve yetersiz olduğunu savunan Saka, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘Darbeci olarak adlandırılanlar hukuku temsil edemez!’

Baromuz ne yazık ki darbe iddiasıyla yargılanan isimlerin avukatlığına soyunmuş durumda. ‘Darbeci baro’ yaftası üzerlerine yapıştı. Referandumda bile ‘Hayır’ diyerek darbe anayasasının yanında yer almaktan çekinmediler. Darbe anayasası sisteminin içinde yer alıyorlar. 30 bine yakın avukatın sorunlarına ve taleplerine cevap veremiyorlar. Darbeci olarak adlandırılanlar hukuku temsil edemez. Baromuzun en büyük sorunlarından biri hukuka ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermeyişidir. Ayrıca darbe sistemine karşı geliştirilen bir sisteme karşı oluşları da baromuzun en büyük eksikliklerinden biridir.

Avukatların haklarını savunamayan baro yönetimimiz 30 bine yakın üyesini de mağdur etmektedir. Biz göreve geldiğimizde mesleki sorunlara el atıp avukatlık mesleğini hak ettiği saygınlığa getireceğiz. Artık baroda değişim zamanı. Mevcut yönetimin sorun çözecek kapasitesi yok. Baromuz, mesleğe uzak meslektaşlarımız tarafından yönetiliyor.” (hukukihaber.net

Saka’nın projeleri

Seçimi kazandıkları takdirde hayata geçirecekleri projelerden de bahseden Saka, baronun İstiklal Caddesi’ndeki mevcut binasını değiştireceklerini ve 3 büyük adliye olarak adlandırılan Çağlayan, Bakırköy ve Kartal adliyeleri çevrelerine sosyal tesisler inşa edeceklerini kaydetti. Hukuk Fakülteleri ile ilişki içine girip genç meslektaşların mesleğe ilk adımlarına destek olacaklarını da kaydeden Rıza Saka, “Meslektaşlarımızın adliye koridorlarında saatlerce beklemelerine son verdirtecek projelerimiz var. Ayrıca avukatlarımızın can güvenliklerinin daha üst seviyede sağlanması için birtakım çalışmalarımız olacak. Mesleğinde 15 yılını dolduran avukatlarımıza yeşil pasaport verilmesi için çalışmalarımız olacak. Çeşitli kredi imkânları ile avukatlarımızın ihtiyaçlarını gidermesi için projelerimiz olacak. Mesleğe yeni başlayan, bağlı çalışan, CMK avukatları, kamu avukatları, kadın meslektaşlarımız ve engelli meslektaşlarımızın sorunlarını çözeceğiz. Vergi ve tahsilat sorunlarının çözümü için de projelerimiz olacak” dedi. (hukukihaber.net

‘Aidat ücretini yarı yarıya düşürttük’

Hukukun Üstünlüğü Platformu olarak baronun yıllık 400 TL olan aidatını yarı yarıya düşürdüklerini, 4 yıllık fakülte mezunu herkesin arabulucu olabildiği dönemde platform olarak arabuluculuğu yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının yapabilmesini sağladıklarını da kaydeden Avukat Rıza Saka, UYAP avukat sorgulamalarında alınan 5 TL’lik ücreti de 2 TL’ye düşürdüklerini kaydetti. Avukat ofisi açarken belediyelerden alınan İşyeri Çalışma Ruhsatı alma zorunluluğunu da platform olarak kaldırdıklarını ifade eden Saka, Çağlayan Adliyesi girişinde avukatların yaşadıkları sorunları da Adalet Bakanı’na ileterek birçok sorunu çözüme kavuşturduklarını ifade etti.

Saka son olarak TBMM’de İstanbul Barosu’na kayıtlı 60’a yakın avukat olduğunu da hatırlatarak, “Arkamızda böyle bir güç var fakat tüm kurumlara sırtını dönmüş bir baro yönetimi nedeniyle istediklerimizi tam anlamıyla alamıyoruz” diyerek mevcut yönetimi eleştirdi.(hukukihaber.net)

Rıza Saka kimdir?

1969 yılında Kütahya’nın Gediz ilçesinde doğan Rıza Saka, 1991’de Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1 yıl sonra ruhsatını alarak İstanbul Barosu’na katıylı serbest avukat olarak işe başlayan Saka İngilizce biliyor. Evli ve 2 çocuk babası olan Saka 2004-2009 yılları arasında da Kadıköy Meclis Üyeliği görevini yaptı. (hukukihaber.net)