Avukatlık bürolarında yeni bir uygulamaya Maliye Bakanlığı vize verdi.

Ankara Barosu'nun avukatlık bürolarında POS cihazı kullanıp kullanılamayacağını ilişkin görüş yazısını inceleyen Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, avukatların pos cihazı kullanmalarına vize verdi. Bundan böyle avukatlar hem avukatlık ücretlerini POS cihazıyla tahsil edebilecek hem de haciz işlemlerinde tahsilatı taksitle veya peşin kredi kartıyla tahsil edebilecek.

Aralık ayında baronun başvurusunu değerlendiren Maliye Bakanlığı, POS cihazı kullanımına izin verdi.

Ayrıca, başvuruyu Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu yönünden inceleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, Baro'ya avukatların da serbest faaliyet gösteren hekimler gibi (diş hekimleri ile veteriner hekimler dahil) bürolarında POS cihazı kullanabileceğini, diğer tahsilatları da POS cihazıyla gerçekleştirebileceklerini  iletti.

MAKBUZ DÜZENLENMESİ ŞART

Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlemesi olmayan POS cihazıyla tahsilat halinde, ödeme yapılmış sayılacağından makbuz düzenlenmesi de şart...

Bu cihazlarla düzenlenecek POS fişlerinin mükelleflerce yürütülen serbest meslek faaliyetlerinde Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmiş 'serbest meslek makbuzu' olarak kabul edildiğinin aktarıldığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Baro'ya gönderdiği yazıda şöyle denildi: “Avukatların sabit veya seyyar pos cihazları ile tahsilat yapıp yapamayacakları konusunda vergi mevzuatında bir belirleme yapılmamıştır. Ancak kullanılması durumunda tahsilat gerçekleşmiş sayılacağından serbest meslek kazancına ilişkin serbest meslek makbuzu düzenlenmesi zorunludur. Ancak avukatların müvekkillerine ait alacaklarının tahsilini kendilerine ait pos cihazı aracılığıyla yapması durumunda, tahsilatın yalnızca avukatlık ücretine tekabül eden kısmı için serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir. Diğer tahsilatlar avukatlık faaliyeti kapsamında olmadığı için serbest meslek makbuzu düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.”




Türkiye Gazetesi