İSTANBUL ANADOLU ADLİYESİ’NDE AVUKATLARA YAPILANLAR KABUL EDİLEMEZ

Hizmete girdiği 1 Şubat tarihinden beri sorunlarla boğuştuğumuz İstanbul Anadolu Adliyesi’nde avukatlara saldırılar artarak sürmektedir.

Türkiye’nin hiçbir adliyesinde çanta arama dayatması yokken, Anadolu Adliyesi girişinde avukatlara çantalarını x-ray cihazından geçirmeleri dayatılmaktadır.

Başsavcı ile yapılan görüşmelerde sorunun çözüleceği belirtilmesine rağmen her görüşme sonrasında Başsavcı Vekili Savaş Kırbaş tarafından polislere ve özel güvenliklere “çantasını x-ray den geçirmeyen avukatları adliyeye sokmayın, gerekirse fiilen engelleyin” talimatları verilerek avukatlar tartaklanmaktadır.

En son 5 Mart 2013 tarihinde tüm kapılara avukatları x-ray araması yapmadan geçirmeyin talimatı verilmiş, onlarca meslektaşımız polisler ve özel güvenliklerce kötü muameleye maruz kalmıştır. Birkaç saat içinde avukatlar tarafından yaklaşık 15 tutanak tutulmuştur. Avukatların kararlı duruşları sonrasında saat 10.30’dan itibaren bazı kapılar avukatların serbest geçişine açılmıştır.

Yapılan bu uygulama hukuksuz olduğundan, daha önce defalarca talep etmemize rağmen yazılı emir verilmemekte, 2011 havale tarihli bir genelge fotokopisi ile güvenlikler avukatların üzerine salınmaktadır. Kanunsuz emir veren kişiler emirlerinin arkasında duramamakta, yazılı olarak emri tebliğ edememektedirler.

Türk Ceza Kanunu’nun 6.maddesine göre yargı görevi yapan kişilerden sayılan avukatların üstünün aranamaması gibi bazı özel düzenlemelere tabi olması bir ayrıcalık değil, savunma hakkının korkusuzca ve keyfi engellemeler olmaksızın yerine getirilmesini sağlamak için yüzyıldan fazla süren bir mücadeleyle kazanılmış haklardır. Biz çantamızı kendimiz için değil, savunma hakkını kullanacağımız vatandaşlar için aratmıyoruz.

Avukatların çanta aratması konusunda direnmeleri üzerine bu sabah başsavcılık tarafından bir basın açıklaması yayınlanarak avukatların iki kapıdan serbestçe geçebilecekleri belirtilmiştir. Konuşarak, Avukatlık Kanunu’nu doğru okuyarak çözülebilecek bir sorun, avukatların kanunsuz emre karşı direnmeleri ile kısmen çözülmüştür. 

Önünde durduğumuz bu kapı ise adliye açıldığından beri avukatlara sorun çıkartılan, onlarca güvenliğin kapıda bekletildiği “özel” bir yerdir. Türkiye’nin tüm adliyelerinde, karakollarında ve resmi dairelerinde çanta aratmadan geçen avukatlar sadece bu kapıda çantalarını aratmak zorundadırlar. Adliyenin üç ana girişinden biri olan, bürolarımızın olduğu bu kapıdan halen avukatlar sokulmamaktadır.

Biz avukatlar, öncekilerin olduğu gibi bu emrin de kanunsuz olduğunu biliyor ve bu kapıdan da diğer yargı görevlileri gibi serbestçe geçiş hakkımızı kullanmak istiyoruz.

Bizleri tartaklayanlar şunu unutmasınlar, yaptıkları her hukuksuz uygulamayı tutanak altına alıp hukuki girişimde bulunuyoruz ve bulunmaya da devam edeceğiz. Başsavcılık açıklamasında da görüldüğü gibi daha önce bizlere müdahale emri verenler, avukatların kararlı duruşları karşısında geri adım atmaktadırlar ve yarın güvenlikler bize olan saldırıları için yargılandıklarında, o kanunsuz emirleri verenler emir verdiklerini inkar edeceklerdir.

Adliyede haksız arama uygulaması kısmen sona erse de, bizim mücadelemiz bitmeyecektir. Kamusal hizmet sunan adliyede özel şirketin kar etmesi mantığı egemen olmaya başlamış ve adliye AVM mantığı ile dizayn edilmiştir.

4.600 odalı adliyede 4 baro odası ve 7 vestiyer bulunmakta, sunulan hizmetlerde personele, avukat ve vatandaşa farklı fiyat uygulaması yapılmaktadır.
Avukatlar; üzerinden kar edilecek olan kişiler, adliyeler de alışveriş merkezi değildir. Bu nedenle bizlerden maksimum kar elde etme çabalarına son verilmelidir.

Adliyenin fiziki koşulları hala düzeltilememiş olup, ondan fazla meslektaşımız düşüp hafif yaralanmıştır.

Sonuç olarak biz avukatlar; adım adım tüm bu hukuksuzlukların üstesinden gelmek için mücadeleye devam edeceğiz.

İlk adım olarak da, adliyenin açıldığı ilk günden beri meslektaşlarımızın hukuksuz olarak engellenmesini protesto etmek için çantalarımızı aratmadan adliyeye toplu giriş yapacak ve tüm sorunlarımızın takipçisi olacağız.
 
KARTAL HUKUKÇULAR DERNEĞİ
ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ


hukukihaber.net