Av. Arif Baltacı

Mesleğin en başında staj aşamasında bile aslında mesleğin ilerisine yönelik ciddi sorunları yaşanacağını fark etmişlerdir. Avukatlık gerçekten zor ama hukuk fakültesinden mezun olmuş ve bireysel çalışmak isteyenler için ideal bir meslektir. Ama dediğimiz gibi sorunlar staj aşamasında beri süregelmektedir.

Öncelikle Avukatlar için stajda çalışma yasağına konusuna dikkat çekilmelidir. Avukatlığın ilk altı ayında yapılan adliye stajı süresi boyunca avukatların herhangi bir gelir getirici işte çalışması yasaktır. Fakat bu süre zarfında Stajyer Avukatların nasıl geçineceğini baro hiçbir zaman düşünmemiştir.

Bu amaçla stajyer avukatlar için çıkarılan baro pullarından kazanılan gelirle yine stajyer avukatlara kredi verilerek mesleğini yapmaya başlamadan stajyer avukatlar borçlandırılmaktadır. Bu stajyer avukatlar için çok ciddi bir sorundur. Mesleğe stajyer olarak başlayan hâkim ve savcı adayları ciddi maaşlar alırken avukat stajyerlerinin para getirici bir işte çalışması bile yasaktır.

Zaten adliye stajları yetersiz ve stajyer avukatların kendini geliştirmesi için hiçbir imkân tanımaz. Sıradan kişilerin yapabileceği işler Stajyer Avukatlara yaptırılır. Stajyer Avukatlar mesleki olarak geliştirilmek istenmez aksine mahkeme kalemlerinin tebligat düzenlemesi evrak kaydı gibi basit işlemlerinin bitirilmesi stajyer avukatın mesleğini öğrenmesinden daha önemlidir.

Staj aşamasının altı ayı bittikten sonra ise daha büyük bir komedi başlar. Mesleğinde belli bir mesafe kat etmiş işveren avukatlar stajının ilk altı ayını tamamlamış stajyer avukatları ucuz iş gücü olarak görürler. Asgari ücretin altında rakamlarla stajyer avukatları çalıştırıp, duruşmalara gönderirler. Burada bir avukatın dikkat etmesi gereken konu ise stajyer avukatın kendini geliştirmesi değil avukat için gerekli işleri yapmasıdır.

Avukatlara ait internet sitelerinde veya hukuki kitap ve dergilerde sık sık okuduğumuz meşhur bir söz vardır.

“Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hâkime, hele ne de iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat Hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyunca köle kullanmadılar fakat hiçbir zaman da efendileri olmadı.” Molierac

Uygulamaya bakıldığında Molierac’ın söylediği yapılmaması gereken her şey uygulamada yapılır.

Düşük fiyatlarla çalıştırılan Stajyer Avukatlara tabiri caize ayak işleri yaptırılırken ne adliyede ne de baro bünyesinde geliştirici hiçbir faaliyete tabi tutulmazlar. Stajyer Avukatın asli görevi avukatlıkta “Angarya” olarak görülen işleri yapmaktır. Mahkeme kalemlerinde ciddiye alınmazlar, icralarda ciddi sıkıntılar yaşar ve çoğunluğu daha mesleğe giriş aşamasında meslekten soğumaya başlar. Bir kısım ise stajı bile bitirmeden kendisine çalışacak farklı bir alan arayışına girer.

Aslında her şey daha düzenli ve mesleki gelişime yönelik yapılabilir. Bunun için en önemli yer Baro’dur. Eğer Baro üzerine düşenleri tam anlamıyla yapsa idi bugün Stajyer Avukatların yaşadığı sorunların çok aza indiğini hepimiz görecektir.

Peki Baro tarafından yapılması gerekenler nedir?

1- Barolarda ciddi siyasi oluşumlar vardır. Bu siyasi oluşumlardan uzak bir şekilde sadece avukatların haklarını savunma amacıyla bir araya gelinmelidir. Siyasi görüşler bir kenara bırakılarak MESLEĞİN ONURU ve GELECEĞİ düşünülmelidir. İstanbul Barosu’nda yapılan faaliyetlere bakıldığında çoğunun siyasi içerikli olduğu görülecektir. Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bu mantalite sebebiyle 27.000 aktif avukat sayısına sahip olan İstanbul Barosu kanunlar yapılırken veya ülkedeki hukuk gündemi belirlenirken hiçbir etki gösteremez.

2- Stajyer Avukatlar için alınmaya başlayan baro pulları sadece stajyer avukatlar için fon olarak kullanılmalı ve kesinlikle geri ödenmesi talebi olmamalıdır. Stajyerliğini bitirerek mesleğe başlayan her avukatın bir ömür bu pulları satın alacağı düşünüldüğünde zaten geri dönüşümü fazlasıyla yapılmış olacaktır. Bu paralar Stajyer avukatlara aylık maaş şeklinde dağıtılmalıdır.

3- Stajyer Avukatlara hukuki araştırmalara teşvik edilmelidir. Bu araştırmalar sonucunda ciddi bir makale ortaya koyan stajyer avukatlar ödüllendirilmelidir. Baro bünyesinde stajyer avukatların yazılarından oluşturulmuş bir dergi çıkarılmalı ve stajyer avukatlar avukatlık mesleğinin en önemli noktası olan araştırmaya yönlendirilmelidir.

4- Stajyer avukatlar için adliyelerde bir duruşma salonu ve bir oda ayrılması sağlanmalıdır. Staj yapan her avukat belli bir konuda hâkim, savcı ve davacı avukatı ve davalı avukatı rolünde birden çok kez farazi davaları yürütmelidir.

5- Avukat yanında staj yapan avukatlar için alınan rapor benzeri bir raporda stajyer avukatlar tarafından yanında staj yaptığı avukat için verilmelidir. Bu şekilde stajyer avukatların sadece Angarya işleri yapması önlenebilir.

6- Avukatlık Ortaklıklarında ve belli sayıdan fazla avukat çalışan bürolarda belirli sayıda stajyer avukatın staj yapması zorunlu olmalıdır. Bu staj yapan avukatların maaşları baro tarafından her sene belirlenmelidir. Ücretsiz staj yaptırılmak istenen stajyer avukatların staj yapacağı büronun da baro tarafından belirlemesi stajyerleri sadece Angarya iş yapmaktan kurtaracak ve sadece icralarda takip elemanı olarak çalışılmasını engelleyecektir.

7- Baro tarafından belirlenen aidatlar her avukat için eşit olmamalı ve avukatların ödedikleri vergi üzerinden oranlama yapılarak alınmalıdır. Bu şekilde çok kazanan avukattan yüksek aidatlar alınarak oluşturulacak fon stajyer avukatların gelişmesi için yapılacak işlerde kullanılabilecektir.


GENÇBARO