Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da Anayasa Mahkemesi'nin (AYM)  HSYK yasası konusundaki kararını "AYM, Türkiye'nin önünü açmıştır. Karar, AYM'nin varlığının ne kadar önemli olduğunu gösteren kararlardan bir tanesi" şeklinde yorumladı.

Türkiye'deki gerilimi, düdüklü tencere içindeki basınca benzeten Feyzioğlu, "Anayasa Mahkemesi, bu dayanılmaz basıncın kaldırılması için sibop görevi görmüştür" dedi.

Feyzioğlu, HSYK yasasının açıkça Anayasa'ya aykırı olduğu için AYM'nin iptal kararının da kendisini "şaşırtmadığını" vurguladı.

"BU KARAR, 367 KARARI GİBİ DEĞİL..."

Anayasa Mahkemesi'nin "siyasete hiçbir şekilde girmemesi gerektiğini" kaydeden Feyzioğlu, şöyle konuştu:
"AYM'nin aldığı 367 kararı siyasi bir karardı. O karar, Türkiye'nin önünü açmadı. Hatta çıkmaza soktu. AYM, demokrasi ve hukukun evrensel değerlerini savunduğu ölçüde Türkiye'nin önünü açar. AYM'nin aldığı bu son karar da, Türkiye'nin önünü açacak bir karardır. Anayasa'da açık şekilde, hakimlerin ve savcıların bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı kanun olmaz diyor.

GÖREVDEN ALINANLAR NE OLUR?

TBB Başkanı, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediğini, bu çerçevede  HSYK yasasının çıkmasının ardından başka görevlere atanan hakim ve savcılar konusunda herhangi birşey yapılamayacağını vurguladı. Ancak, yasa çerçevesinde görevi sonlanan ve başka göreve atanan bürokratların durumunun farklı olabileceğine dikkat çeken Feyzioğlu, bu konuda Danıştay tarafından alınan daha önceki bir karara atıfta bulundu.

Danıştay'ın daha önce AYM'nin aldığı bir iptal kararını gerekçe yaparak, göreve iade kararı aldığını hatırlatan Feyzioğlu, "Ancak bu bir içtihat olmadı. Nadir bir karar olarak kaldı.  O eski kararını kullanıp kullanmayacağına da Danıştay karar verir" dedi.

>> AYM'den HSYK Kanununa kısmi iptal