ENİS TAYMAN / RADİKAL

6 bin üyesiyle dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu seçim sürecini tamamladı. Ulusalcı gruplar seçim öncesinde bölünme üzerine bölünme yaşasalar da, yönetimi bir kez daha ellerinde tutmayı başardı. Ulusalcı olarak bilinen Önce İlke Grubu’nun bu özelliklerini kaybettiğini öne süren ve ‘İlkene Sahip Çık’ sloganıyla ortaya çıkan Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve ekibi seçimde ipi göğüsledi.




Kocasakal, seçim sonrası bütün avukatların başkanı olacağını, baronun bir siyasi partiye yandaşlık yapamayacağını söylese de de rakipleri tatmin etmedi. Kürt avukatların kurduğu Özgürlükçü Hukuk Platformu’nun adayı Feyzi Çelik, “Eski çizgi devam edecek. Statükocu ulusal çizgi kazandı” görüşünde. Katılımcı Avukatlar Grubu’nun (KAV) adayı Mustafa Kemal Özcan, “Bu seçimlerin bu sonuçla bitmesinde korku siyasetinin ciddi payı olmuştur. AKP’ye yakın olanlar, dinci kesimler baroda yönetimi ele alır mı korkusu gündeme getirildi. Öyle sanıyorum ki MHP’li avukatların oyları da Kocasakal’a geldi” dedi. HÜP adayı Satılmış Şahin de “Türk İslamcılar geliyor, şeriatçılar geliyor” diyerek korku empoze edildiğini savundu. Kocasakal ise, eleştirilere “Bunu söyleyenler seçimden sonraki konuşmamı dinlememiş” dedi.





‘Farklı’ bir hukukçu portresi
Ümit Kocasakal, Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Bir Yargıtay hâkiminin internete düşen ses kaydında Halkın Kurtuluşu örgütünün eski bir üyesi olarak geçiyor. Yine aynı ses kaydına göre askerler Kocasakal’ı çok seviyor. Öğrencilerine göre esprili, taşı gediğine koyan biri. Kendini tanımlarken, ‘Üniter devlet, cumhuriyet ve Atatürk’ üçlemesini kullanıyor. Hatay’da dört polisin öldürülmesinden sonra bir televizyon programında, “Açılıma devam” diyor.


İSTANBUL BAROSU YENİ BAŞKANI ÜMİT KOCASAKAL