Portal devreye girmeden önce bilirkişiler, adliyeye giderek dosya ve eklerini teslim alıyordu. İnceledikten sonra raporlarını hazırlayan bilirkişiler, bunu yargı merciine yine fiziksel ortamda sunuyor ve raporlar taranarak UYAP sistemine aktarılıyordu. Bu durumda bilirkişi sadece bulunduğu mahaldeki yargı birimlerine hizmet veriyordu.



Küçük yargı çevrelerinde belli konularda uzman bilirkişi bulmak mümkün olmadığından büyük şehirlerdeki mahkemelerden yardım isteniyordu. Bu konuda özellikle İstanbul , Ankara ve İzmir adliyelerindeki yargı birimleri, diğer yargı birimlerinin bilirkişi inceleme taleplerini yerine getirmekten kendi işleri ile yeteri kadar ilgilenemez hale gelmişti.



Bunun üzerine harekete geçen Adalet Bakanlığı, UYAP üzerinden Bilirkişi Portalı'nı kurdu. Bilirkişi Portalı; bilirkişilerin adliyeye gitmeden dosyaları inceleyip, raporlarını portal üzerinden hazırlayarak teslim ettikleri bir sistem haline getirildi. Yine bu portal, üzerinden ücretlerinin hesaplanarak tahsil edilebildiği, bilirkişi başvuru işlemlerini yapabildiği, SMS ile dosya ile ilgili bilgilendirme alabildikleri ve yargılamanın UYAP dışında kalan unsurlarından birinin de sistem üzerinden üretilerek kağıtsız ofis ortamında yargılamayı hızlandıracak bir proje. Bilirkişi portalı, UYAP kapsamında elektronik ortamda yapılması ile sistemin önemli bir ayağı daha tamamlanmış oldu.



Bilirkişi portalı sayesinde zamandan ve mekandan bağımsız olarak bilirkişi ataması yapılabilecek. Yargı çevresinde uzman bilirkişi bulunmaması sebebiyle başka birimden yardım istenmesine gerek kalmayacak. Proje ile "Bilirkişi raporları üzerinde kelime bazlı, konu bazlı, uzmanlık alanı bazlı, birim ve dosya numarası bazlı, bilirkişi bazlı tam içerik arama imkanı sağlanması; bilirkişiler ile ilgili istatistiki bilgilere daha hızlı ve daha doğru sonuç alınabilmesi; adliyelere giriş çıkış yapan kişi sayısının azalması, kağıt, toner ve enerji kaynaklarından tasarruf sağlanması" hedefleniyor.



Cihan