Askeri Yargıtay’ın 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara ’da düzenlenen Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu hem devletin ve hukukun zirvesini bir araya getirdi hem de Askeri Yargıtay’daki genç kadın hukukçuları podyuma taşıdı.

Törende tanıştığımız Askeri Yargıtay tarihinde atanan ilk kadın hâkim olan Hâkim Yarbay Sevilay Temizyürek Batır, mesleğinin öncüsü. Batır, “20 yıllık bir meslek hayatım var. Bizde Askeri Yargıtay üyesi olabilmek için mutlaka Yarbay rütbesine ulaşmak gerekiyor. Beni de, Askeri Yargıtay Genel Kurulu’nun verdiği üç kişilik aday listesinden Sayın Cumhurbaşkanımız atadı. 2013 Mayısı’nda göreve başladım. Bu konumda olmak benim için gurur verici. Arkamdan gelen genç kadın hâkimlerin olması da bana heyecan veriyor” diye konuştu.
 Batır, hukukçu kimliklerinin ağır bastığını söylerken, “Ama bununla birlikte üniformayı giymek ve onurla taşımak da benim için önemli. Yüksek yargıdaki bütün kurumlar eşittir. Bizim önceliğimiz TSK’nın temel prensipleri olan hizmete hazır olmak ve disiplinin yeniden tesisidir” dedi. Batır, spor dahil bütün askeri sınavlardan erkek meslektaşları ile aynı şekilde geçtiklerinin altını çizerken, yargı perspektifinde karar verirken sivil mahkemelerden farkları olmadığını da vurguladı. Batır’a göre de askeri hukukun temelinde adalet ve kuvvet, disiplinin zedelenmemesi yatıyor.

KADINLAR SÜRPRİZ DEĞİL
 
Hâkim Teğmen Cennet Eda Sezen ise, 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Sözlü ve yazılı sınavların ardından, hâkimlik stajını tamamladı. Halen savcılık ve mahkeme stajını sürdüren Sezen, “Benim de hedefim Askeri Yargıtay üyesi olmak, komutanımız bizim yolumuzu açıyor” dedi.
 
Hâkim Teğmen Revzanur Güngör de “Ben çocukluğumdan beri subay olmak istiyordum. Askerlik benim için çok önemli bir meslek. Hukuk Fakültesi’ni kazanınca da hâkimliği seçtim. Hâkimlik de askerlik de bana göre kutsal meslekler. TSK’da adaletin teminini sağlamak için çalışacağım” diye konuştu. TSK yapısı içinde kadın hâkimlerin sayısının artması sürpriz değil, Hâkim Yarbay Batır’ın verdiği bilgiye göre sadece hâkim değil, savcı ve hukuk müşaviri konumunda da çok sayıda genç kadın asker yer almaya başladı ve sayı da giderek artıyor. “Kararı alırken heyette kadın ya da erkek olmanız fark etmez ama hukuku nasıl yorumladığınız önem kazanır” diye konuşan Batır, Askeri Yargıtay prensiplerini anlatırken de şu tanımı yaptı: “Bizde cübbe, rütbeyi gayet şık biçimde örter.”


 Haber: AHU ÖZYURT / Radikal