Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'ın yeniden yapılandırılmasının önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, buna ilişkin hükümetçe hazırlanan tasarıyı yarın Yargıtay Başkanlar Kurulu'nda görüşeceklerini ifade etti. Gerçeker, "Bir süre sonra yine aynı duruma geleceğiz. Biran önce bölge adliye mahkemelerinin aktif hale geçmesi gerekiyor" dedi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in ardından bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Görüşmede Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Yargıtay Genel Sekreteri Salih Kocalar da hazır bulundu.

Gerçeker, görüşmenin ardından Yargıtay'a girişinde gazetecilerin görüşmeye yönelik sorularını yanıtladı. Gerçeker, gündemdeki Yargıtay'ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin konuların çok önemli olduğunu vurguladı. Gerçeker Başbakan Erdoğan ile yüksek yargıdaki yeni yapılanma ve gündemdeki diğer konuları konuştuklarını söyledi. Gerçeker, "Zaten daha önce bu konuları kamoyuyla bu konuları paylaşmıştık. Tabi kendileri de değerlendirecekler. Raporumuzu da verdik" dedi. Gerçeker Yargıtay'ın yapısına yönelik hazırlanan yasa tasarısının da yarın Başkanlar Kurulu'nca görüşeleceği ve gerektiği takdirde bir rapor halinde hazırlanacağını, tasarı üzerindeki incelemelerinde devam ettiği ifade etti.

Yasanın komisyonca incelenmesinin Cuma gününe ertelendiğini hatırlatan Gerçeker şöyle devam etti:
"Raporumuzu hazırladıktan sonra görüşlerimizi kamoyuna sunabileceğiz. Şu aşamada bununla ilgili söyleyebileceğim çok şey yok. Şunu da söyleyim, biz hiçbir zaman Yargıtay'ın yükünü azaltılması konusunda alınacak herhangi bir tedbire karşı değiliz. Ama bu daire sayısının arttırılması bugün için geçerli bir tedbirdir. Bir süre sonra yine aynı duruma gelecez. Biran önce bölge adliye mahkemelerinin aktif hale geçmesi gerekiyor. Haziran ayı sonuna doğru bu mahkemelerin faaliyete geçeceği ifade edildi. Yetiştirilebilirse Yargıtay'ın bu kadar hantal bir yapıya da kavuşturulmasına gerek kalmayacak."

Gerçeker, bir gazetecinin görüşmenin olumlu geçip geçmediğini sorması üzerine, her görüşmenin olumlu olduğunu söyledi. Gerçeker, "Olumlu derken benim görüşlerim kesin doğrudur deyip kabul ettiler gibi birşey anlaşılmamalı. Onlarda bizim verdiğimiz raporu değerlendirecekler. Kendilerine göre bir sonuca varacaklar" diye konuştu. Söz konusu değişikliğin önemli konular olduğunu vurgulayan Gerçeker, "Bunlarla ilgili, ilgili kurumlarda düzenleme yapılmadan önce görüş alınması lazım. Ama bu yapılmadı. Buna gerekçe olarak da (sizin görüşleriniz zaten biliniyor) deniyor. Bunları da kamoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

Gerçeker, başka bir gazetecinin 9. Ceza Dairesi'nin Hizbullah sanıklarını tahliye etmesinin gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, kısa bir bilgi verdiğini fakat herhangi bir tartışma olmadığını dile getirdi. Gerçeker, "Yargıtay'a yeni daireler kurulduğu takdirde yeni bina ihtiyacı kurulması" görüşünü dile getirdiniz mi sorusu üzerine ise bununla ilgili alt yapının oluşturulacağını söylendiğini aktardı.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)