Yargıtay Başkanlığı'nın proje liderliğinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ortaklığında Avrupa Konseyi ile birlikte gerçekleştirilen 'Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi' başlıklı ortak proje kapsamında Yargıtay Başkanlığı Konferans Salonu'nda 'Yüksek Mahkemeler ve İstinaf Mahkemeleri Arasındaki İlişki' konulu bir konferans düzenlendi.

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, istinaf mahkemelerinin Tanzimat döneminde ilk defa kurulduğunu ifade etti. Ancak bu mahkemelerin ihtiyacı karşılayacak şekilde sistemli bir şekilde ülke geneline yayılamadığını, sadece büyük şehirlerde olduğunu dile getiren Kaynak, bu nedenle beklenen faydaların ele edilemediğini belirtti.

Bu mahkemelerin ülke gündemine yeniden girdiğini anlatan Kaynak, yeni adıyla Bölge İstinaf Mahkemelerinin Adalet Bakanlığı tarafından kurulacağını kaydetti.

15 yerde bu mahkemelerin kurulduğunu, ancak çeşitli nedenlerle bu güne kadar faaliyete geçirilemediğini dile getiren Kaynak, bölge mahkemelerinin faaliyete geçmelerine kendilerinin de inandığını vurguladı.

Olay yargılaması yapacak bölge istinaf mahkemelerine bu kadar dosyanın birden devredilmesinin bu mahkemelerin ölü doğmasına yol açacağına dikkat çeken Kaynak, dikkatli olunmasını istedi.

İki ya da üç yıl bu mahkemelerin faaliyete geçmesinin ertelenmesi gerektiğini savunan Kaynak, bağımsız bir yargı bırakmak için olağanüstü çaba sarfettiklerini ifade etti.

Avrupa Konseyi Ankara Proje Ofisi Başkanı Adrian Butler ise konferansı dikkatle dinleyeceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.