CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, soru önergesinde, "Didem Yaylalı'nın 2012 yılında yapılması gereken ataması neden yapılmamıştır? Sosyal medyadaki Yaylalı'nın alkol kullandığı gerekçesi ile atamasının yapılmadığı iddiaları doğru mudur?2002 yılından günümüze ataması yapılmayan adaylar kimlerdir ve hangi gerekçeler ile atamaları yapılmamıştır?" diye sordu.
 
Soru önergesini Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile yapılan yazışmaya verilen cevap ile yanıtlayan Adalet Bakanı, soru önergesinde adı geçenin 5 Mayıs 2010 tarihinde Ankara Adliyesinde hâkim adayı olarak göreve başladığını, son eğitim dönemi stajını yaparken mazeretsiz olarak görevine gelmemesi ve usulsüz belge sunarak görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunduğu gerekçeleri ile hakkında disiplin soruşturması yapıldığını ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından "aylıktan kesme cezası" verildiğini söyledi.
 
Adalet Bakanı, adı geçenin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kuruluna yapmış olduğu itiraz üzerine, Genel Kurulun 22 Mayıs 2013 tarihli kararıyla, 3. Dairenin vermiş olduğu karar yerinde görülerek, bu adayın mesleğe kabul edilmemesine karar verildiğini ve bu kararın kesinleştiğini belirtti.
 
Son üç yıl içinde adaylığa kabul edilen 2 bin 879 kişiden 3 kişinin hâkimlik ve savcılık mesleğine kabul edilmemesine karar verildiğini ifade eden Adalet Bakanı, hâkim adaylarının özel hayatları nedeniyle mesleğe kabul edilmediği yönündeki iddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını bildirdi. (ANKA)