Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan bir şikayet üzerine gittikleri hukuk bürosunda yaşanan ilginç olayları HUKUKİ HABER’e anlattı.

ŞİKÂYET ÜZERİNE GİTTİK

Bir avukat bize şikayet edildi. Biz de hukuk bürosunu denetime gittik. Bir görelim dedik. Kapıda hukuk bürosu yazıyor. İçeriye girdik ama avukatın ismi yazmıyor. Yukarıya yönlendirdiler. Birisi geldi avukat mısın diye sordum ‘avukat değilim’ dedi. Hukuk bürosu yazısına istinaden avukatlık ruhsatını görmek istiyorum dedim.


HUKUK BÜROSU DEĞİL DEDİLER

Sonunda bana burası hukuk bürosu değil dediler. Burası tahsilat bürosu. Hukuk bürosuna ait ibareleri nasıl kullanıyorsunuz, biz burayı bir avukatlık bürosu zannettik dedim. Tutanak altına aldık. Şirket yetkilisi geldi burası hukuk bürosu değil, şirketin alacak bürosu biz alacaklarımızı tahsil ediyoruz dedi. Hukuk bürosu yazmışsınız dedim evet dedi hukuki bir işlem yapıyor. Bir ruhsatname yok, avukat yok diye tutanak altına aldık.


BU İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKTI

Bu iş çığırından çıktı artık. Ciddi bir yasa değişikliği gerekiyor. Bir kanayan yara da aracı sigorta şirketleri. Tanımadığı insanların cenazesine giderek, evlerine giderek, kartlarını bırakarak iş alıyorlar. Bunların sıkı bir şekilde denetlenmesi lazım. Vatandaşlarımız bu aracı şirketlerin istismarına maruz kalıyor.


>> BURASI HUKUK BÜROSU İSE AVUKAT NERDE?


ARABALARIN ARKALARINA REKLAM VERİYORLAR

Adamlar reklam veriyorlar. Arabaların camlarının arkasına yazı yazıyorlar; Arayın bizi tazminatınızı alalım diyorlar. Meclis bununla ilgili bir yasal düzenleme çıkarmalı ve bunun önüne geçmelidir.


ESKİDEN BEL ÇEKİLİR DİYE REKLAM YAPILIRDI

Eskiden çok vardı bel fıtığı tedavi edilir, bel çekilir diye. Bu iş buna döndü artık. Bu iş bu kadar ayağa düştü. İnsanların sağlığı söz konusu onu yapmak suç bunu yapmak suç değil! Burada hukuk ve hak söz konusu. Kaza mı geçirdiniz gelin haklarınız alalım tazminatınızı alalım demek suç değil.


CAYDIRICI ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VAR

Bununla ilgili caydırıcı önlemleri ihtiyaç var. Vatandaşlar bu aracı sigorta şirketlerinin laflarını inanıyor. Çünkü sizin tazminatınızı alacağız, hakkınızı alacağız diyorlar. Halbuki avukata gitse bu işin uzmanına gitse çok daha nitelikli bir şekilde hakkını alacak. Mağdur olmayacak ama gidiyor böyle istismarcıların eline vekâletname veriyor. Ne olduğu belli değil. Bu iş zıvanadan çıktı.


AVUKATÇILIK OYNUYORLAR

Adam hukuk bürosu tutuyor avukat olmadan kendisine avukatlık izlenimi vererek avukatçılık oynuyor. Avukat çalıştırmadan avukat ismini kullanıyor. Savcılıkların ve mahkemelerin bu işle ciddi bir şekilde ilgilenmesi lazım. Bunlarla ilgilenmeyen mahkeme ve savcılar kimsenin hakkını hukukunu kuruyorum demesin.


Hukuki Haber
- ÖZEL