Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız ve avukatlar, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek isteyen avukatlarla polis arasında yaşanan arbedeyle ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Manisa Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Balkız, "Hukuk hiçe sayılarak, mesleğin onur ve saygınlığını çiğneyen, cüppelerinden sürüklenen elbiseleri, gömlekleri yırtılarak yerlerde sürüklenen meslektaşlarımıza görülen bu kötü muameleyi içimize sindirmemiz mümkün değildir. Manisa Barosu olarak kınıyoruz" dedi.

"KABUL EDİLEMEZ"

Adliyelerin adalet kurumu olduğunu vurgulayan Balkız, şöyle devam etti: "Adalet ve özgürlüklerin konuşulduğu tartışıldığı kurumlarda, yargının üç kurucu unsurundan birisi olan savunmanın temsilcisi avukatların, saçlarından tutularak yerlerde sürüklenmesi kabul edilemez. Avukat ve savunma yargının vazgeçilmez unsurudur. Yargının içinden avukatı çıkardığımız zaman meşru bir yargılamadan söz edemeyiz. İstanbul'da dün avukatlara gösterilen şiddet hareketleri ise, savunmayı yok saymak ve avukatı adliyeden söküp atmak anlamını taşımaktadır. Hukuka aykırılık Nereden ve kimden gelirse gelsin, hukuka aykırılığın ve şiddetin her türlüsünü kınıyoruz. Elbette adliye koridorları ve binaları, eylem ve gösteri yerleri değildir. Ancak karşılaşılan somut olayda, doğrudan tedbir olarak şiddete başvurulmasını da kabul etmiyoruz."

"TBB YÖNETİMİ DE HAREKETE GEÇMİŞTİR"

Türkiye Barolar Birliği'nin konuyla ilgili olarak harekete geçtiğini söyleyen Balkız, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bilgisi ve emri ile yapıldığını öğrendiğimiz, kolluğun avukatlara uyguladığı şiddet ve kötü muamele için TBB Yönetimi de harekete geçmiştir. Türkiye Barolar Birliğince şiddet emrini verenler, uygulayanlar hakkında yasal suç duyurusunda bulunma işlemi başlatılmıştır. Olayın hafife alınır tarafı yoktur. İstanbul Barosuna bağlı 44 meslektaşımıza yönelik dün gerçekleşen hukuk dışı gözaltı olayını, Türkiye'de savunmayı temsil eden 80 bin avukata verilmiş bir gözdağı olarak görüyoruz. Savunma susturulamaz. Manisa Barosu olarak özgürlüklerin yanındayız" diye konuştu.