15 gün önce kademe kademe Levent, Gülhane, Sirkeci , Sultanahmet, Beyoğlu, Sarıyer ve Fatih Adliyeleri Mahkemeleri, İcra Müdürlükleri ve kalemler taşındı. Şişli Adliyesinin 4 binası ve Eyüp Adliyesi ise Ağustos ayı içinde taşınmış olacak. Duruşmalar yeni Çağlayan Adliyesi’nde yapılıyor. Şimdi sözde dünyanın en büyük barosu denilen baromuzun tam 4,5 ay önce Başbakan tarafından açılışı yapılan ve tam 3 yıl önce projede baroya tahsis edilen avukat hizmet odalarını avukatların ihtiyaçlarına sunmasını beklerdiniz değil mi? Daha çok beklersiniz… Çağlayan Adliyesine, tam 7 ( yedi) adliye binası taşınmış, bu demektir ki bu adliyelerdeki tam 10 ( on ) cüppe odası ve 7( yedi ) faks ve fotokopi odasının taşınmış olmasını beklerdiniz değil mi? Daha çok beklersiniz…


Duruşmalar başlayınca adliye ana girişe göre ( atrium ) en solda ve en dipte boş bir odaya sıkışık vaziyette bilgisayarları koymuşlar, internet çalışmıyor genelde ama olsun. Bir yemek masasının üzerine cübbeleri atmışlar. Aman oda ne fotokopi makinası yokmu? Allah Allah neyse.. Birkaç gün sonra baro adliyenin çalıştığını şikayetler üzerine farketmiş olmalı ki küçük bir fotokopi makinasını avukatların ihtiyaçlarına sunmuş. Çünkü Avrupanın an büyük adliyesine ilk 15 günde 4 adliye geldiği halde koskocaman adliyede bir fotokopi makinası bile olmayınca koskoca adliyede dolaştıktan sonra Çağlayana gidip fotokopici bulma telaşı şimdilik dindi. Taşınan dört adliyenin 4 baro odasında toplam sekiz büyük boy fotokopi makinası vardı. Bir tane ile sıkıntı çekiyor avukatlar. Örneğin dün yüze yakın avukat kuyruk olmuş fotokopi için bekliyorlardı. Peki neden?

Kuşların söylediğine göre bu rezaletin olmasının ve de hala küçük bir fotokopi ile avukatlara hizmetin doğru düzgün yapılamamasının sebebi tüm avukat odalarında fotokopinin benim duymadığım bir ihale ile bir şirkete verilmiş olması… Adliye açılalı 15 gün oldu hala boş bir odaya atılmış bilgisayarlar ve bir yemek masası üzerine atılmış cübbeler ile sadece birisinde tadilat yapılan 44 oda ise boş olarak ve kapıları kitli olarak hizmet veremiyorlar.. Örneğin D Blok 5.kat Avukat odası kapalı ve cübbe v.b. ihtiyaçlar için -2  ye yani 7 kat aşağıya inip Bakırköy adliyesinden daha uzun bir mesafeyi kat edip İstanbul Barosu’nun boş bir odaya attığı masaya yığılmış cübbelerden alabiliyorsunuz. Benim bulduğum cübbenin kolu gerçi dirseğime geliyordu ama ne yapalım avukata yaraşan bir cübbeyi bulamadım o hengamede yüzlerce el uzanmış yemek masasının üzerine yığılmış cübbelerden rastgele almaya çalışıyordu. Çünkü avukatlar acele etmezler ise bilmem kaç blok yatay gelip bilmem kaç kat çıkacaklar ve belkide duruşmayı kaçıracaklardı.

Şimdi Fatih ( 1 ağustosta taşınmaya başlıyor ) Eyüp ( ağustos son haftası taşınacak ) , Şişli ( 8 ağustosta taşınmaya başlıyor ) Sarıyer ( 27 temmuzda taşınmaya başlıyor ) baro avukat odalarının sayısı toplamda 13 adet ve fotokopi cüppe pul dosya bilgisayar-yazıcı v.b. Temel avukat ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. taşınmış ve taşınan adliyelern baro odalarını işletenlere sorduğumuzda kimisi barodan haber bekliyoruz diyor kimisi baro karışamıyormuş baro odalarına savcılık karar verecekmiş bizim yeni adliyenin baro odalarında hizmet vereceğimize, kimisi de ihale açılacakmış diyor. Ancak atı alan Üsküdarı geçmiş diyor minik kuşlar.. İhale yapacaksanız neden zamanında ve şefaf bir duyuru ile Barolar Birliği Ankara Barosu, İzmir Barosu gibi web sitesinden duyuru ile yapmadınız. Yok yaptıysanız bu gizlilik niye? Hadi kimsenin bilmediği ihaleyi yaptınız peki bu ihaleyi alan şirket neden 44 baro odasında avukatlara hizmet vermiyor. Neyi bekliyor? 6 adliye binası taşındı.

Şimdi baroyu kimi bozguncular gene eleştirecekler. Baro tatil yapıyor diye? Ne yani ? Baro tatil yapmasın mı bu sıcaklarda.. erisin gitsin mi istiyorsunuz? Neymiş dörtbuçuk ay geçmiş Adliye Açılışı yapılalı ve bir avukat odası dahi bitmemiş miş. Aceleniz ne? Şimdilik 6 adliye taşındı Zaten Ağustos geldi. Haftaya adli tatil. Eylüle kadar ihale ettiğimiz avukat odaları dekorasyon ve mobilyaların yerleştirilmesi büyük ölçüde biter. En azından avukatlara adli yıl açılışında göstermelik birkaç avukat odası olur. Ondan sonra da bir şirkete ihale edilen fotokopi hizmeti işi de başlar. Bozguncular diyor ki Türkiye Barolar Birliği, İzmir Barosu, Ankara Barosu ve Anadolu Baroları web sitelerinde ihale ve mal ve hizmet alım duyurularını ve yönetim kurulu kararlarını yayınlıyorlar. İstanbul Barosu niye yayınlamıyor? Bu ihale kime veriliyor? Baro avukat odaların dekorasyon işi ve mobilya alımı ihalesi neden baro web sitesinde yok? Yahu size ne ihaleyi mi gireceksiniz. Yönetim Kurulu bir şekilde duyuru yapıyor olmalı ve bunu duyan şirketler en ucuza en kaliteli ve en çabuk hizmeti ve malı baroya sağlıyor olmalı. Çağlayan Adliyesi biteli 5 ay mı oldu? Ne yapalım zamanla avukat odaları açılır hizmet yapılır. Avukatlarda ilk ayki aksaklıkları unutur gider..  Bu sene İstanbul Barosu yönetimi 5 nisan avukatlar gününü kutlamadı ama adli yıl açılışını yapar.  Malum önümüzde seçime bir yıl kaldı.  Baro Meclisinde yaptığı konuşmada Yeni Çağlayan adliyesinde bir sorun yok diyor Baro başkanı.. yoksa yoktur. Vardır diyenler bozguncu muhaliflerdir. Bunlar yüzünden yönetim kurulu üyeleri ve başkanımız bir rahat edemedi. hep eleştiri hep eleştiri… baro avukat için varmış bak bak… şimdi baro başkanımız Samsun a İzmir e Adana ya Eskişehir falan gidip Atatürkçü Düşünce Derneği nin konferansında iktidarı-hükümeti eleştirmesin mi? Avukatlar zaten sorunlarının çözülmemesine alışkınlar neden mesleki sorunları ve baronun yapmadıklarını yazıp duruyorsunuz.? Seçim zamanı öcü geliyor aman oylar bölünmesin diye avukatlar zaten yönetime oy verecek.. gerisi boş


gencbaro