Oya ARMUTÇU

Büro, cinsel suçlar yanında cinsiyet, etnik ya da dinsel ayrımcılık ile engellilere yönelik ayrımcılık iddiasını içeren olayları soruşturacak. Engelliler kendileri için özel olarak görevlendirilen savcıya mağduriyetlerini anlatacaklar. Hak ararken de mağdur olmayacaklar. 

KADINA ŞİDDETTEN SONRA İKİNCİ ÖRNEK 
 
İki yıl önce uzman iki uzman savcıyı sadece kadına yönelik şiddet soruşturmalarına bakmakla görevlendirerek kadına şiddetin soruşturulması için ilk özel büroyu kuran Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, bir ilke daha imza attı. Başsavcı Kuriş, “Ayrımcılık ve Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu” kurdu. Başsavcı Kuriş Hüriyet dünyasına “Hedefimiz bu tip ayrımcılık iddialı suçlarla etkin mücadele” dedi.

UZMAN ÜÇ SAVCI ÇALIŞIYOR

Başsavcılığın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi kurduğu “Ayrımcılık ve Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Soruşturma Bürosunda” konusunda uzman üç Cumhuriyet savcı görevlendirildi.

ŞİDDET BÜROSUNUN ÇALIŞMA MODELİ DE ÖZEL

Başsavcı Kuriş, 27 Haziran 2011’de özel büro kurup biri kadın iki Cumhuriyet savcısını, sadece kadına yönelik şiddet soruşturmalarına bakmakla görevlendirdiklerini, büronun başarılı çalışmaları ile soruşturma adedinin artması üzerine, savcı sayısının dörde çıkarıldığını anımsattı. Kadına yönelik şiddet soruşturmalarında noksanlığın en aza indirilmesi için özel bir çalışma yöntemi uyguladıklarını kaydeden Başsavcı Kuriş, Hürriyet Dünyası’na özel şu değerlendirmeleri yaptı:

SAVCI BAŞTAN SONA ETKİN VE SORUMLU

“Mağdur kadının ilk başvurusunu dinleyen savcımız soruşturma sonuçlanıncaya kadar tüm süreci izlemektedir. Soruşturmanın yürütülmesinin yanında, tedbir talebinin ilgili mahkemeye iletilmesi, verilen zorlama hapsi kararlarının ve tedbirlerin infazının etkin ve hızlı bir şekilde uygulanmasını aynı Cumhuriyet savcısı sağlamaktadır. Uzman savcılarla çalışmak üzere soruşturma safhasında, psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı görevlendirilmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Büro için ayrılan mekanda, çocuklu kadınlar için çocuk bakım odası tahsis edilecek.

ENGELLİLER ÖZEL SAVCIYA BAŞVURABİLECEK

Kadına yönelik şiddet olaylarının artması üzerine ne yapabiliriz, bu olayları nasıl kontrol altına alabiliriz, adli hataları en aza nasıl indirebiliriz sorusunu cevaplamak üzere özel büro kurup bu uygulamaya geçmiştik. Uygulama esnasında, özellikle kadın Cumhuriyet savcılarının varlığı, hem cinslerinin rahat başvuruda bulunup şikayetleri arttırdığını gözlemledik. Yine her olayın başvurudan infaza uzanan seyrinde aynı Cumhuriyet savcısının yetkilendirilmesinin yararlarını gördük. Bu büronun uygulamalarından edindiğimiz deneyimlerin, ‘Ayrımcılık ve Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu’ tatbikatında rehber olacağını ve daha iyiye ulaşmamızda destek sağlayacağını umuyoruz. Bu uygulama ülkemizde ilk kez, ayrımcılığa maruz kalan engellilerin doğrudan, konusunda uzman ve yalnızca kendileri için görevlendirilmiş Cumhuriyet savcılarına başvurma imkanı sağlayacak.”