Uzun bir hukuksal mücadelenin ardından Danıştay 10. Dairesi'nin onama kararıyla sendikal kimliği tescil edilen Yargıçlar Sendikası, üyesi bulunan Danıştay üyeleri ve tetkik hakimlerinin maaşlarından üyelik aidatının kesilip kendi hesabına yatırılması için Danıştay Başkanlığı'na başvurdu. Danıştay Başkanlığı, kendisine bağlı dairenin tescil kararına rağmen "yargıçların sendika kuramayacağı" gerekçesiyle, bu talebi reddetti. Yargıçlar Sendikası da bu işlemin iptali için idare mahkemesinde dava açtı.
Türkiye 'nin ilk yargıçlar sendikası, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile bir grup hakim ve savcı tarafından 20 Ocak 2011'de Yargı-Sen adıyla kurulmuştu. Ankara Valiliği’nin Ankara 15. İş Mahkemesi’ne başvurması üzerine sendika, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre yargı mensuplarının sendikalı olamayacağından hareketle 28 Temmuz 2011'de kapatılmıştı. Yargıçlar da 16 Kasım 2012’de Yargıçlar Sendikası’nı kurmuştu. Ancak Çalışma Bakanlığı kod vermeyince sendika işlemin iptali için Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bu mahkeme 29 Nisan 2014'te 'yargıçların sendika kurabileceklerine' hükmetti. Danıştay 10. Dairesi de 15 Aralık 2014'te bu kararı onamıştı.

DANIŞTAY, KENDİ KARARINI YOK SAYDI!

Bu karar üzerine sendika, 16 Şubat 2015'te Danıştay Başkanlığı'na başvurarak, sendikaya üye olan Danıştay üyeleri ile tetkik hakimlerinin maaşlarından üyelik aidatlarının kesilerek sendikanın hesabına yatırılmasını istedi. Danıştay Başkanlığı, 17 Mart 2015'te sendikaya gönderdiği yazıda, "yargıçların sendika kuramayacaklarını ve sendikaya üye olamayacaklarını" savunarak, üye aidat kesintilerinin yapılmayacağını bildirdi. Sendika da 27 Nisan 2015'te Danıştay 10. Dairesi'nin kararını Danıştay Başkanlığı'na gönderdi. Yazıda, "Danıştay kararlarına Danıştay Başkanlığı'nın da uyması gerektiği" belirtildi. Danıştay Başkanlığı ise ikinci başvuruyu da aynı gerekçeyle geri çevirdi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ da Ankara İdare Mahkemesi'nde işlemin iptali için dava açtı.

Başkan Karadağ tarafından yapılan açıklamada, "Danıştay Başkanlığı kendi yargı kararına uymayıp üyelerimizin maaşlarından sendika aidatlarının kesintisini yapmayarak sendikal örgütlenmemizin önünde yasakçı bir yargı kuruluşu olarak durmuştur. Biz Danıştay'ın yüksek mahkeme olarak hukukun üstünlüğüne olan bağlılığından kuşku duymuyoruz. Fakat Danıştay yönetimi cübbesinin önünü siyasi iktidar önünde bağlamıştır. Bundan kaygı ve üzüntü duyuyoruz" dedi.


 Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal