Yargı kulislerine göre, seçimlerde aday çıkmamasının nedeninin 2010'daki referandum sonra Danıştay'da dengelerin değişmesi ve yasal boşluk olarak gösteriliyor. 

Danıştay Başkanı seçilebilmek için gerekli olan 8 yıl Danıştay üyeliği yapmış olma şartı 8 Ağustos 2011 tarihli 650 sayılı  KHK ile 4 yıla indirilmişti. Ancak, bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi, "KHK ile düzenlemez, yasayla düzenlensin" diye iptal etmişti ve Hükümet'e, 1 Temmuz'a kadar süre tanımıştı. 

İptal kararı 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Adli tatili de 20 Temmuz olarak yasayla yeniden düzenleyen bu tasarı halen Meclis'te ve 1 Temmuz'dan önce yasalaştırılacak.

5 Temmuz Cuma gününe kadar da bu düzenleme yapılmış olacağı ve yasal boşlukta doldurulmuş olacağı için yeni üyelerden ağırlıklı olarak aday çıkabileceği belirtiliyor. Eski üyelerin yeni dengeler ışığında seçilme şansları olmadığını düşündükleri için başkanlığa adaylıklarını koymadıkları da kulislerde dillendiriliyor.

ÖNCEDEN SEÇİM KOLAYDI

Danıştay yetkilileri Hürriyet dünyasına, "Yasal seçim sürecini  başlattık. Danıştay Başkanvekilimiz 25 Haziran'ı seçim günü olarak belirledi. Ancak, bugün kimse aday olmadığı için seçim için Cuma günü yeniden toplanacağız. Üç yıl önce yapılan anayasa değişikliği ile Danıştay'ın yapısı değişti. Üye sayısı 87'den 165'e çıktı. Daha önce 87 kişiyle seçim kolaydı. Şimdi başkan seçilmek için 79 oy almak gerekiyor. KHK'nın iptaliyle de bir boşluk yaşanıyor. Aday olmak isteyen arkadaşlar yasanın çıkmasını ve yasal boşluğun dolmasını da bekliyor olabilirler"

ADAY ÇIKMADI KURUL DAĞILDI

Danıştay Genel Kurulu, Başkanlık seçimi için bugün toplandı. Ancak, adaylık için başvuruda bulunulmaması ve üyeler tarafından da aday önerilmemesi nedeniyle Danıştay üyeleri seçime geçmeden dağıldı. Danıştay Genel Kurulu, seçim için Cuma günü tekrar toplanacak.

SALT ÇOĞUNLUKLA SEÇİM

Danıştay Başkanı, Danıştay Genel Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçilecek. Gizli oyla yapılan seçimlerde ilk üç oylamada sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü tur oylama yapılacak.  Bu turdan da sonuç alınmazsa, seçim yeniden aday gösterilerek tekrarlanacak.

DÖRT YILLIĞINA BAŞKAN SEÇİLECEK

Seçime katılmak isteyenler, seçim günü önümüzdeki Cuma'dan önce DanıştayBaşkanlığına yazıyla başvurabilecekler. Ya da toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunup veya üyeler tarafından teklif edilebilecekler.  Karakullukçu'nun yerine seçilecek yeni Danıştay Başkanı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl görev yapacak.
 
Şuray-ı Devlet adıyla 1868 yılında Danıştay'ın kurulması, ülkede 19. yüzyılın ilk yıllarında başlayan ıslahat ve yenileşme hareketlerinin en önemlilerinden biri. 1927 yılından itibaren Cumhuriyet dönemi Danıştay başkanları ise sırasıyla şöyle: "Nusret Metya, Reşat Mimaroğlu, İsmail Hakkı Göreli, Selahattin Odabaşıoğlu, Hazım Türegün, İbrahim Senil, Rıza Göksu, Prof. İsmail Hakkı Ülgen, Ragıp Tartan, Orhan Arif Özdeş, M. Orhan Tüzemen, Süleyman Sırrı Kırcalı, Süleyman Türkoğlu, Ekrem İspir, Hüseyin Metin Güven, Füruzan İkincioğulları, Erol Çırakman, Nuri Alan, Ender Çetinkaya, Sumru Çörtoğlu, Mustafa Birden ve Hüseyin H. Karakullukcu."



Hürriyet/Cihan